В хотелите по Северното Черноморие работят служители от различни държави членки на Европейския съюз, заяви пред БТА Димитър Димитров, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Добрич. Той уточни, че най-често наеманите са румънци, но също така има и испанци и германци.
Димитров отбеляза, че хотелите предлагат все по-конкурентоспособни заплати, а служителите от чужбина работят основно на рецепции и обслужват клиенти, благодарение на своите езикови умения.
„Северното Черноморие започва да се развива; нараства броят на петзвездните хотели и качеството на обслужването,“ добави той. Въпреки това, проблемът с недостига на квалифициран персонал остава. „Искаме да наемаме обучени работници от България. Заплатите достигнаха добро ниво, като минималната брутна заплата в хотелския сектор е 2000 лева. Въпреки усилията ни, все по-рядко намираме качествени кадри, което ни принуждава да наемаме дори от далечни държави,“ подчерта Димитров.
Той добави, че в асоциацията също се сблъскват с предизвикателства, свързани с дългите срокове за издаване на визи. Работниците идват предимно от Киргизстан и Узбекистан, а понякога дори от Бангладеш.
Димитров изрази оптимизъм относно летния сезон. „Май ни донесе лошо време, което доведе до анулиране на много ранни резервации, но в момента хотелите имат солидно количество нови резервации и очакваме туристи. Надяваме се на по-дълъг сезон, поне до края на септември,“ сподели той.
Комплексният управител на хотел в Каварна, Галин Димитров, също потвърди, че има работници от Румъния и изрази надежда, че догодина ще успеят да привлекат и администратори за рецепцията, защото туристите, които идват в района, основно са румънци. Има и служители от Бали и Египет. „Нашият приоритет остава българският персонал и се стараем да ги привлечем с конкурентни заплати, но намирането на подходящи кадри е предизвикателство,“ добави Димитров, който също очаква успешен сезон с предварително направени резервации.
Хотелиерът от Балчик, Виктор Лучиянов, заяви пред БТА, че повечето от неговите служители са от източноевропейски страни и Турция. Той отбеляза, че наблюдава тенденция на завръщане на български специалисти на родния туристически пазар, благодарение на изравнените заплати и по-високите разходи за живот в Гърция и Испания. „Главен готвач може да спечели около 4500 лева в България, същата сума е и в Испания, където заплатата е около 2000 евро,“ сподели Лучиянов. „Туристите плащат за качеството и не можем да рискуваме,“ добави той.
Въпреки това, се нуждаем от промени в законодателството, тъй като има много пречки пред вноса на специалисти. „България трябва да се стреми да привлича опитни кадри, които вече са обучени в своята сфера,“ каза той. „Ние можем лесно да наемем неквалифицирани работници, но проблемът остава с опитните специалисти,“ заключи Лучиянов, който също очаква силен сезон, тъй като много резервации вече са направени за летните месеци. „Добрата новина е, че много от туристите са повторни, което показва, че им харесва тук,“ добави той, отбелязвайки, че нивото на туристите от 2019 г. вече е достигнато и се очаква да бъде надминато.
Търговският директор на „Албена“ АД, Маргита Тодорова, сподели, че в курорта в момента работят трима румънци.




