За 12-ти път Празникът на хляба в селото Ресен, Велико Търново, обедини кулинари и фолклорни артисти от седем области в България. Участие взеха самодейни колективи от различни читалища и пенсионерски клубове, които представиха кулинарни хитрости, автентични обичаи, пяха и танцуваха.
Наградата на кмета за цялостно представяне спечелиха дамите от Народно читалище „Съзнание 1927“ от бургаското село Маринка. Наградата на председателя на читалище Ресен беше връчена на Мария Станева, ръководител на женска вокална група към школа „Хоп троп“ във Велико Търново.
В категорията „Автентични обредни хлябове“ победители станаха участниците от Долна Оряховица, следвани от отбора на село Камен и град Хасково. В секцията „Съвременна кулинария“ на първо място се наредиха представителите на село Маринка, а след тях се класираха селата Дуранкулак и Васил Друмев.
Групата за автентичен фолклор от село Васил Друмев спечели златен медал в категория „Песни“ от раздела „Автентичен фолклор“. Среброто грабна Божидар Илиев от Нови Пазар, а бронзът отиде при народната певческа група от Дуранкулак. В категория „Обичаи“ на същия раздел победители станаха участниците от село Маринка, следвани от домакините от Ресен.
В индивидуалната категория победител беше Димитрия Димитрова от Варна, следвана от Стасимира Стоянова от Велико Търново и Ачеля Веждиева от село Камен.
Специални награди бяха връчени на Светлозар Славчев от Камен (за фолклор), Борислав Христов (за кулинария), и Младенка Ангелова от село Маринка (за фолклор).
Кметът на Ресен, Радослава Иванова, заяви за БТА, че Празникът на хляба е национален фестивал. Той се провежда под мотото „Никой не е по-голям от хляба“. Тази година новост е участието на служители от кметството, които демонстрираха как да се месят хлябове и да се приготвят баници. Жени от местните групи показаха на присъстващите как да правят качамак и обреден булгур, а също така и как да приготвят мекици и хлябове.
На своя щанд, дамите от Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“ в Ресен, бяха приготвили хлябчета, сладкиши с ябълки, курабии, милинки и банички. Опитваме се да предадем тези традиции на младото поколение, но не всички проявяват интерес, споделиха участничките.
Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1964“ от Хасково демонстрираха обредна пита, оформена като змия, специфична за Сирни заговезни. Обясниха, че този хляб се прави през пролетта и служи за защита от змии и гущери. Сред предложенията им бяха също ретро баклави и погачи. С децата в нашия клуб обичаме да готвим и имаме даже кулинарен кабинет, разкри Ива Томова.
Дамите от Народно читалище „Съзнание 1927“ от Маринка предложиха уникален обреден хляб, приготвян на 17 юли в чест на Света Марина. Хлябът е с дупка в центъра и се прави сутрин с мед. Целта е да се принесе в дар на светица, за да не бъде толкова горещо и да можем да прибира различната реколта.
На щанда им имаше и рибни банички с цаца, лук и подправки. Те споделиха, че за първи път участват в това събитие, но миналата година се представиха на Празника на дрипавата баница в село Върбица.
Групата за изворен фолклор „Иджишки напеви“ от шуменското село Васил Друмев при представянето си предлагаше много тестени изделия, включително хляб с леща и селски хляб. Най-голям интерес предизвика Маймунският хляб, приготвен от три вида брашно с добавки от гъби и маслини.
Жените от село Никюп приготвиха разнообразие от кексове, палачинки, бухтички и чеснови хлябове, събирайки средства за читалището в Ресен чрез дарения.
Илияна Николова от Долна Оряховица за пръв път участва в конкурса и се представи с обредни хлябове и специалитети за Бъдни вечер, Цветница и Гергьовден.




