Цените на повечето зеленчуци продължават да намаляват, сочат данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), отразяващ движението на цените на хранителните стоки на едро в страната, обаче се увеличава, макар и слабо. Тази седмица той нарасна с 0,86 процента до 2,204 пункта. Преди три седмици бе на нива между 2,177 и 2,180 пункта. Базовата стойност на ИТЦ – 1,000 пункта, е установена през 2005 година.
Цените на почти всички зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ, показват спад тази седмица. Картофите поевтиняват с 15,51% до 0,97 лева за килограм. Краставиците намаляват цената си с 0,85% до 1,63 лева за килограм, а зелето поевтинява с 6,07% до 0,96 лева за килограм. Зелените чушки падат с 4,74% до 2,45 лева за килограм, а червените чушки са по-евтини с 1,17% до 2,87 лева за брой. Цените на доматите се увеличават с 2,28% до 2,42 лева за килограм, зрелият кромид лук поскъпва с 1,52% до 1,20 лева за килограм, а морковите нарастват с 3,67% до 1,30 лева за килограм.
Лимоните поскъпват с 5,62% до 3,91 лева за килограм. Цената на прасковите увеличава стойността си с 7,26% до 3,90 лева за килограм. Ябълките поскъпват с 6,30% до 2,80 лева за килограм. Кайсиите се търгуват с 1,14% по-скъпо на цена 3,89 лева за килограм, а дините поевтиняват с 5,93% до 0,73 лева.
Цената на кравето сирене леко намалява с 0,02% до 11,52 лева за килограм. Кашкавал тип „Витоша“ увеличава цената си с 0,77% до 18,14 лева за килограм. Киселото мляко (3% и над 3% масленост) остава без промяна на цена 1,39 лева за кофичка от 400 гр. Прясното мляко поскъпва с 2,84% и се предлага по 2,39 лева за литър. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) се увеличава с 0,13% и достига 3,10 лева за брой.
Цената на замразеното пилешко месо спада с 2,24% до 6,81 лева за килограм, докато яйцата (размер М) поскъпват с 3,55% до 0,35 лева за брой на едро.
Цената на ориза остава непроменена – 3,38 лева за килограм, а брашното тип 500 нараства с 1,54% до 1,58 лева за килограм. Олиото поскъпва с 0,63% до 3,17 лева за литър. Захарта намалява с 1,66% до 1,89 лева за килограм. Цената на зрелият фасул също нараства – с 1,35% до 4,35 лева за килограм, както и на лещата – с 0,97% до 4,35 лева за килограм.




