"Вила Ямбол" търси инженери, счетоводител и технически кадри в производството, каза изпълнителният директор Красимир Аврамов

В „Вила Ямбол“ търсят квалифицирани инженери, счетоводители и технически специалисти в производството. Това обяви Красимир Аврамов, изпълнителният директор и главен енолог на винарската изба, която се гордее с 100-годишна история, в интервю за БТА, във връзка с инициативата „Избирам България“ на Министерството на труда и социалната политика.

Според Аврамов, компанията съчетава традициите с иновациите не само в процеса на винопроизводството, а и в обучението на кадри. Той сподели, че „Вила Ямбол“ е отворена и за опитни технолози, макар че в момента разполага с отличен екип. Има нужда и от електротехници и мотокаристи, но в България като цяло липсват достатъчно специалисти в тези области, отбеляза той.

100 години история в производството на вино

Тази година „Вила Ямбол“ отбелязва своя вековен юбилей, което я нарежда сред най-старите производители в Южна България. Избата е наследник на „Винпром Ямбол“ и управлява близо 10 000 дка земя, работейки с над 15 сорта вино. За годините си, „Вила Ямбол“ е спечелила почти 500 награди на международни конкурси.

Най-високият клас вина в портфолиото на фирмата е Vineyards Selection. Най-награждаваната серия е „Кабиле“, наименувана на античния тракийски град край Ямбол, а „Вила Ямбол“ е най-продаваната марка качествени вина в страната, допълни Аврамов.

„Стараем се да комбинираме традиции с иновации. Тази приемственост е ключова за успеха ни, за да останем лидер на винения пазар в България и да печелим награди, които прославят страната ни на международната сцена,“ коментира той.

Около 70 процента от продукцията е насочена за вътрешния пазар, а 30 процента са за износ. Според Аврамов, България произвежда висококачествени вина и интересът към вносните сортове постепенно намалява.

„Например, ако сме във Франция, вина с нашето качество биха стрували най-малко 10 пъти повече. Българските вина не само, че не отстъпват по качество, а в много случаи са дори по-добри – което се доказва от успехите ни в конкурси срещу френски вина,“ добави той.

Шампиони в производството на вино

Стремим се да участваме само в най-престижните винени състезания. Едно от тях е Vinalies Internationales във Франция, организирано от Съюза на френските енолози, а другото е Concours Mondial de Bruxelles, който тази година се проведе в Китай. Наградите, които печелим, имат значимост и тежест. За последните седем години „Вила Ямбол“ е спечелила множество награди на престижни конкурси, подчерта изпълнителният директор.

Тази година „Вила Ямбол“ получи шест златни награди от общо 11 за българските изби на конкурса Vinalies Internationales, включително два големи златни медала. Тези отличия са равносилни на олимпийски титли, подчерта Аврамов.

Големите златни медали бяха присъдени на тероарното вино Vineyards Selection Тенево (купаж от Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2019) и на Kabile Резерва Сира, 2019. Vineyards Selection Тенево вече е получило награда за най-добро червено вино в света на Concours Mondial de Bruxelles.

Аврамов отбеляза, че успехът е впечатляващ, имайки предвид строгия подбор на журито на Vinalies Internationales, което включва много френски експерти. Тази година участваха специалисти от 26 държави, а общият брой на пробите беше 2683.

Тази година беше много успешна и на Concours Mondial de Bruxelles, където „Вила Ямбол“ постави рекорд с 10 медала. От тях имаше два големи златни медала за вина от сорта Сира – Vineyards Selection Тополица 2019 и Kabile Резерва Сира 2019. Общо 375 международни експерти дегустираха 7165 проби, а България спечели 33 медала, от които една трета са за „Вила Ямбол“. Само 1% от пробите са получили голям златен медал, подчерта Аврамов.

Инвестиции не само в технологии, а и в обучение на кадри

В „Вила Ямбол“ работят около 150 служители на целогодишна база. Успехът се дължи не само на добро управление, а и на ангажимента на всеки етап от производствения процес. Аврамов лично проверява между 300 и 500 вина всеки ден.

„Водя колегите по лозята, те знаят, кога и как ще узреят чепките. Следим новостите в индустрията и инвестираме в техника,“ сподели той.

Професията му е напълно посветена на виното. Завършил е Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност „Вино и високоалкохолни напитки“ и стартира кариерата си във „Винпром Ямбол“, преминавайки през всички управленски позиции. Има специализации в страни като Франция, Италия, Испания и Южна Африка.

Според него, в България има много технолози, но малко наистина добри специалисти, а „Вила Ямбол“ е сред малкото късметлии. Винарската изба активно обучава кадри, защото те определят значителна част от качеството на виното.

За производството на качествено вино са нужни три основни компонента – гроздето, което влияе на 70% от качеството, и останалите 30% се делят по равно между технологията и специалистите. Без който и да е от тези три елемента, не може да се постигне хубаво вино, заключи Аврамов.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви мярката „Избирам България“, насочена към българи, които се завръщат от чужбина, и към желаещи да се преместят в населени места с под 50 000 жители.

Мярката „Избирам България“ е финансирана от Програмата „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) към МТСП и включва два компонента. Първият е за българи, които желаят да се върнат, а вторият насърчава хората, живеещи в България, да работят в по-малки населени места, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук