Фермерите в Германия все по-често избират соята за своя култура, като увеличението в производството ѝ е близо 157% от 2016 до 2024 г., според сведения от Федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), цитирани от ДПА.
През миналата година около 4500 стопанства са отглеждали соя на площ от 40 500 хектара. В 2016 г. – първата година, в която е започнато проследяването на културата, техният брой е бил около 2400 и общата площ е била близо 15 800 хектара.
За сравнение, пшеницата остава значително по-разпространена, като през 2024 г. са били обработвани около 2,6 милиона хектара.
Соята е известна със своите устойчиви на суша качества и може да се преработва в масло и животински фураж.
Земеделците също са увеличили площите, които могат да се напояват в сухи периоди. Между 2009 и 2022 г. поливните площи са нараснали с почти 25%, достигайки 791 800 хектара.
Въпреки това, тези площи представляват само 4,8% от цялостната земеделска територия в Германия, отбелязва „Дестатис“.




