ВСС

Новият ВСС „се е информирал“, по израза на министър Цецка Цачева, за указа на президента от вчера, с който държавният глава връща кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. В същото време, приемайки указа само за сведение, с единен вот – с 25 гласа „за“ съдебните кадровици отложиха точката за избора. Мотивът – указът не е публикуван в „Държавен вестник“.

На заседанието Цецка Цачева обяви: „Както е известно, с указ № 197 от 4  октомври президентът Румен Радев е постановил: Връща на ВСС предложението за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС за повторно предложение.

Съгласно чл. 173, ал.13 от Закона за съдебната власт, когато президентът откаже да назначи предложения кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва по описания в закона ред. Моля в дебата да съобразите и процедурните правила на ВСС за избора на един от тримата големи,казва Цачева.

Георги Колев се противопоставя, че „не може да има обсъждане на указа, защото няма обнародване в „Държавен вестник“. Сотир Цацаров  застъпва същото мнение :

Съгласно Закона за Държавен вестник този указ подлежи на обнародване и не е сред изключенията. За да имаме съответното право да действаме, независимо по кой ред, указът трябва да бъде обнародван. Едва тогава сме в състояние да разглеждаме такава точка.

При тези обстоятелства ВСС решава и се произнася, че приема „точката за ВАС  от дневния ред на днешното заседание за сведение“.

Според изявление на Боян Магдалинчев, който е новият представляващ ВСС, излиза, че след указа съветът трябва да прегласува кандидатурата на Чолаков, да препотвърди или отхвърли вота на предишния състав, като „трябва да се обсъди и въпросът за процедурата. Дали изборът да е с обикновено мнозинство от 13 „за“ или с квалифицирано – от 17. След като се реши за процедурата, вече, ако никой не събере гласове, ще трябва и може да се отиде на нова процедура от нулата, стана ясно от разясненията на Магдалинчев.

Представляващият ВСС даде и някои допълнения, свързано с правилата и процедурата. Каза, че правилата, приети от миналия съвет през пролетта на м.г. – за избора, се разминавали по“нюанси“ с приетите по-късно последни промени в Закона за съдебната власт. От което следва, че трябва да се очаква като начало и промяна на  правилата.

За такава промяна се изисква обикновено мнозинство от 13 души. Че такова единомислещо мнозинство във ВСС има в новия състава на съвета вече пролича при гласуването за представляващия ВСС – Магдалинчев, който в специализираните среди , извън избраниците за кадровици, бе най-силно оспорваната личност от списъка с имената от парламентарната квота заради съмнения в коректността на работата му по разпределението на делата на петчленните състави на ВАС, свързано с дела с голяма обществена значимост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук