Днес ще бъде утвърден Съвет по законодателството към председателя на НС Димитър Главчев. Проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и служебен премиер, ще оглави консултативния орган, който ще се състои от 21 души. Председателят на парламента посочва единствено ръководителя на екипа (Герджиков), който препоръчва шефовете на основните направления и техните членове, съобщава vevesti.bg.

Правилата за работа и съставът на съвета се утвърждават от председателя на НС и неговите заместници, като не е необходим консенсус.

Структурата на съвета е председател, зам.-председатели и членове. Основните направления са административно право, гражданско право, конституционно и международно право, и наказателно право.

Заместник на Герджиков ще бъде проф. Валери Димитров, (предварителната информация за Васил Мръчков се оказа невярна). Проф. Димитров ще ръководи сектора по административно право, сред членовете са проф. Сашо Петров, проф.Дарина Зиновиева и адв. Валентина Бакалова.

Гражданско-правното направление се оглавява от проф. Екатерина Матеева. Членове на екипа са проф. Ангел Калайджиев, проф. Анелия Мингова, проф.Красимира Средкова, проф. Камелия Касабова, доц. Траян Конов, адвокатите Таня Бузева и Андрей Делчев (баща на новоизбрания лидер на ДБГ Димитър Делчев).

Проф. Тодор Тодоров ще ръководи направлението по конституционно и международно право, в екипа са проф. Димитър Радев, проф.Красен Стойчев.

Наказателното направление ще ръководи проф. Лазар Груев, в чийто екип влизат Маргарита Чилова, Румен Марков и адв. Даниела Доковска.

Според правилата за работа на Съвета председателят на НС и председателите на водещи комисии възлагат на експертите да изготвят становища по съответния законопроект като заплащането на изготвените становища ще става едва, ако законопроектът бъде приет на първо гласуване.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук