Винарна "Ахинора" залага за първи път тази година на естествено пенливо вино

През тази година винарна „Ахинора“, която се намира в село Селановци, община Оряхово, стартира производството на естествено пенливо вино – част от новата колекция натурални и сортови вина, вдъхновени от философията на семейството, стоящо зад избата.

Производството на вино се базира на усета и интуицията ни, споделя Антоанета Генова, която ръководи винарната вече шест години. Тя е на 31 години и е енологът зад цялото разнообразие от вина на избата.

Винарната произвежда около десет различни вида вина всяка година, като акцентът е поставен на българските сортове – „Врачански мискет“, „Мискет Кайлъшки“, „Строгозия“ и „Каберне Совиньон“. В близост до избата са засадени 70 декара лозя, от които част са насадени още през 2008 г.

„Мискет Кайлъшки“ е сорт, разработен в Института в Плевен – устойчив на болести, даващи свежи и плодови бели вина, пояснява Генова. Гроздоберът се извършва от сезонни работници, а екипът в избата е обикновено между четирима и петима души; тази година семейството е доволно от реколтата.

Освен естественото пенливо вино, семейството провежда експерименти и с гроздов сок – засега само за лична консумация, но планират да го предложат на пазара, ако се провали успешно.

Продукцията се продава основно в София и Варна, а винарната вече е реализирала експорт до Съединените американски щати и Белгия.

Основател на винарната е бащата на Антоанета – Гено Генов, който разказва, че е работил заедно с собственика на винарна „Типченица“ (община Мездра) за възстановяване на сорта „Врачански мискет“.

Генов пристига в района на Селановци като любител рибар преди близо двайсет години и заобича реката и природата. „Хобито ми за правене на вино се превърна в професия“, споделя строителният инженер.

Семейната философия на „Ахинора“ се основава на родовата памет и личния опит. Чрез методите на родовата терапия открихме, че прадядо ми е бил уважаван лозар и винар в Старозагорско. Антоанета сякаш е родена за тази роля – тя взема самостоятелни решения и аз ѝ се доверявам напълно, добавя Генов.

Антоанета е завършила Института по лозата и виното в университета в Бордо – една от петте акредитирани програми във Франция за национално призната диплома. Обучението й е дало широк поглед и солидна основа върху тероара, почвите и технологиите за производство на вина, подчертава тя.

Тя прекарва седем години във Франция и получава предложения за работа в долината на Лоара, но решава да се върне в България и да развива собствена линия вина.

Най-известната линия на създадената през 2012 г. винарна е серията „Равноденствие“ – натурални вина без добавки, без филтрация, естествено стабилизирани. Серията включва четири вида вина – по едно за всеки астрономичен момент в годината. За пролетното равноденствие имаме розе от плевенския сорт Строгозия; според Антоанета няма друго чисто сортово вино от този вид грозде на пазара. Летният слънцестой създава бяло вино от Врачански мискет, есенният равноденствие – оранжево вино от същия сорт, а зимният слънцестой – червено вино от Каберне совиньон, споделя Генова. Оранжевото вино, като резултат от дълъг контакт между ципите и сока, получава особено внимание. Процесът включва спонтанна ферментация с естествени дрожди, без добавки, и изисква много наблюдение и внимание, но си струва, допълва Генова. Оранжевото вино от „Врачански мискет“ реколта 2024 г. вече е предварително резервирано, а премиерата му е насрочена за 22 септември.

Идеята за серията произтича от поверието, че виното, произведено от грозде, брано на равноденствие, носи изобилие и просперитет, пояснява Генова.

Серията „Равноденствие“ сякаш сама се оформя. Всичко започна с поверието и убеждението, че тези вина ще ни отличат и покажат нашата духовност и енергия, добавя енологът. Много хора помогнаха, избрахме различни цветове за всяко вино, етикети, които изобразяват слънцето и луната в различните им състояния спрямо сезона; създадохме цялостна философия около тези бутик вина, допълва Генова. В тази серия не добавяме нищо, освен грозде. Няма енологични добавки, виното не се филтрира и се стабилизира естествено, без допълнителни продукти. Тези четири вида вино отразяват моята идентичност и отличителните черти на терена, където се отглежда гроздето, споделя енологът. Двата вида вино Ahinora Equinox Rose Storgoziya 2023 и Ahinora Equinox Cabernet Sauvignon 2023 са класирани с най-високи точки за годината от divino.bg.

Винарната планира да изгради зони за настаняване на гости и кемпери до следващата година. Имаме дегустационна зала, но следващата ни цел е да организираме повече събития, отбелязва Генова.

„След 10 години се виждам като майка. Преди това ще стана родов терапевт, за да помагам на хората да открият корените и силата, които носят в себе си. От гледна точка на виното, се надявам натуралната серия да се е развила и доказала,“ допълва Антоанета Генова.

Винарна „Ахинора“ е член на сдружение „Дунавски винари“, което обединява над двадесет производители на вино от западната и централната част на Дунавската равнина. Фирмите от региона са представени в печатна и онлайн винена карта.

БТА ще представи в серията „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ множество винопроизводители в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, която ще се проведе в Пловдив. Организатор на събитието е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук