Шато „Ветровитите хълмове“ (Windy Hills), разположено близо до Сливен, стартира обширен проект за модернизация на инфраструктурата и обновяване на лозята. Това сподели в интервю за БТА новият собственик Венцислав Петров.
Комплексът ще премине през реновация в рамките на две години, като на мястото на съществуващите 450 декара насаждения ще бъдат засадени нови сортове, отговарящи на търсенето на пазара.
„Нашата амбиция е да обновим всички аспекти – хотелската част, ресторанта и помещението за дегустации, както и технологичния процес в винарната. В същото време стартираме и заменяне на лозята, акцентирайки на белите вина и розетата“, каза Петров.
„Комплексът е строен преди повече от две десетилетия и вече е остарял. Целим да обновим не само хотелските и ресторантските части, но и външните пространства. Работим и на подобряване на технологията на производството във винарната“, подчерта Петров.
Особен интерес представлява проектът за обновяване на лозовия масив от приблизително 450 декара около шато-то. Старите насаждения ще бъдат премахнати и поетапно заменени с нови сортове. Основният акцент ще бъде поставен върху белите вина и розетата, докато червените сортове ще заемат малка част – около 20 процента от терена, продължавайки да отглеждат утвърдените Сира и Каберне совиньон. Белите сортове ще включват Александрийски мускат, Тамянка и Совиньон блан.
„Нагласите на пазара се променят – в момента се търсят предимно свежи бели вина и розе. Именно затова ще се фокусираме на тях. Очакваме първата реколта от новите насаждения около 2027–2029 година“, добави Петров.
В допълнение към обновлението на шато „Ветровитите хълмове“ се планира съживяване на производството на високоалкохолни напитки, които в миналото са били предлагани под известни местни марки. Този процес изисква време и взаимодействие с институциите, но възнамеряваме да го интегрираме в бъдещото портфолио.
Винарната в момента разполага с капацитет от около 500 тона грозде годишно, а целта е да достигне 800 тона в следващите години, което ще я утвърди като среден производител. Винарското производство ще бъде насочено както към българския, така и към международния пазар, без специфичен акцент върху големите търговски вериги.
Хотелската част на комплекса включва 11 стаи, зала за дегустации и тераси с общ капацитет от около 120 посетители. От следващата година ще се предлагат пакети за винен туризъм, насочени към български и международни гости. Според Петров, българите разбират от вино и са истински ценители. „В България произвеждаме малко, но качествени вина“, подчерта той.
Що се отнася до текущата реколта, тя е значително засегната от неблагоприятни климатични условия – късните пролетни слани унищожават до сто процента от добива на определени сортове. „За съжаление, тази година реколтата е катастрофална, но ние продължаваме с инвестициите и с дългосрочната ни визия. Нашата цел е да предлагаме малко, но качествени вина,“ заключи Венцислав Петров.
БТА планира да представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, организирана в Пловдив. Форумът е под егидата на Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).




