Изба „Коларово“ е една от малкото български винарни, предлагаща винo от по-нетрадиционния сорт Пети Вердо (Petit Verdot), известен червен винен сорт, произвеждан главно в Бордо, сподели с БТА Илиана Коева, собственик и технолог на избата.
Въпреки че винарната е разположена в известния район за Мерло, през годините чистото вино от Пети Вердо става запазен символ на „Коларово“, добавя Илиана. Тя подчертава, че в Бордо този сорт е част от 5 до 10 процента от купажите: „Там Пети Вердо се възприема като малко подправка, нужна за блендирането на виното, подобно на черния пипер в ястията“. Затова „Коларово“ е горда, че произведението им от най-популярното вино идва от собствените им лози.
Винарната е основана през 2009 г., след като е преобразувана от мандра. Името произлиза от местния лозов масив. То става официално „Коларово“ през 2021, когато Илиана Коева поема собствеността.
Тя споделя, че през началото на 70-те години на 20-ти век австрийският агроном проф. Мозер идентифицира масива край Коларово като уникален. Съобразявайки се с тероара, той препоръчва инвестиции в лозарство с Мерло точно тук. До 80-те години на миналия век в района са засадени 7000 декара, използвайки посадъчен материал от Франция, добавя Илиана Коева. „Масивът с Мерло вече е над 50-годишен и е емблематичен. Мерлото от Коларово се е утвърдило като синоним на качество“, каза тя.
В момента лозята в района на Коларово се управляват основно от две местни кооперации. Въпреки високото качество на реколтата от Мерло, Илиана Коева смята, че малките бутикови винарни, като нейната, предлагат нужната разнобразие на пазара. „Модерното лозарство у нас започна през 2000 година с програмата САПАРД. Преди това в района всичко беше Мерло и Каберне, както и малко Памид и Мавруд. Вината от тези сортове остават популярни, но потребителите търсят нови опции. Когато участваме в изложения, винаги питат какви новини предлагаме. Затова се фокусираме не само на Пети Вердо, но и на Малбек с нашите собствени лозя“, допълва тя.
Винарната е член на сдружението Wines of Sakar, в което участва и съпругът ѝ Камен Коев, който е технолог и съсобственик на друга винарна в района – „Вила Басарея“ (Villa Bassarea).
Илиана Коева е от Търговище, а съпругът ѝ от Лясковец. Двамата се срещат във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (сега Университет по хранителни технологии) в Пловдив, където завършват специалността „Технология на виното“. След това придобиват опит в големи винарни в Лясковец и Търговище. Коева споделя, че това е било безценно време, което им е дало увереност и е помогнало да се изградят като професионалисти. „При мащабното производство имаш по-опитни колеги, така че трудно можеш да сбъркаш, защото винаги има кой да те насочи. Съветвам начинаещите технолози да започнат от по-големи винарни, за да усетят динамиката на работата“, добавя тя.
През 2006 година съпрузите решават да напуснат голямото винопроизводство и да започнат да експериментират сами. Тогава Камен Коев започва работа в винарна в района, а Илиана печели проект и заминава в Калифорния, за да помага в винопроизводството в Сонома. След година тя се връща в България и семейството окончателно се настанява в Харманли. „Имахме възможност да отидем навсякъде, но южните склонове на Сакар ни привлякоха с уникалността си. Регионът е идеален за винопроизводство. Имаме уникален климат и разнообразие на почвите. Дойдохме за малко, но вече почти 20 години сме тук. Дъщеря ни израсна сред винените изложби“, разказва Илиана Коева.
На въпроса как решават вечер в дома си коя бутилка да отворят, Илиана Коева отговаря: „Винаги пием чуждо вино. За нас виното е религия. Опитвайки вината на колеги, гравитираме към успехите им, а също така разбираме каква е нашата позиция на пазара.“
С времето съпрузите разделят съответствията на производството си – „Басарея“ се фокусира основно на бели вина, а „Коларово“ създава червени. Една от най-известните им серии е „Метаморфоза“. Етикетите на бутилките са с изображение на овен, каквото е и логото на избата. Овенът символизира един от превъплъщенията на бога на виното Дионис. Според една от езическите теории, всеки в себе си носи нещо от бога на виното, споделя Илиана Коева. Тя добавя интересен детайл, че при риголване на лозята, намерили сребърен пръстен с изображение на овен, който е предаден на музея в Харманли.
Една от гордостите на технолога е десертното вино Sweet wine Rose, отлежало девет години в бъчви. Произведено е от местно Мерло. Коева обяснява, че рядко произвежда десертно вино, тъй като у нас нямаме традиции в консумацията на такива, не както в Унгария или Испания, например.
В момента винарните се намират в разгара на гроздобера, а сезонът на ферментация е изключително интензивен, признава Илиана Коева. Но след преминаването на този важен етап, „Коларово“ се подготвя за празник. По традиция Wines of Sakar организира четири мероприятия на виното годишно, всяко от които се провежда в различна изба. През декември предстои празник, домакинстван от друг член на организацията – изба „Росалеа“.




