Винарска изба "Райнов и синове" в Русенско планира производството на нови три вида вино

Винарска изба „Райнов и синове“, разположена в селото Нисово, Русенско, планира да започне производството на три нови вида вино. Тази информация беше разпространена от Димчо Райнов, собственикът на винарната, в интервю за БТА.

Според него новите вина ще бъдат с плодови нотки и ще включват бяло, червено и розе. „Планираме да ги пуснем през следващата година,“ сподели Райнов.

Избата, основана през 2006 година и разположена на около тридесет километра от Русе в живописния природен парк „Русенски Лом“, е резултат от френски проект. „Ние осигуряваме целия производствен цикъл – от гроздето до бутилирането. През следващата година ще отпразнуваме 20-годишнината на избата,“ добави Райнов.

Първоначалното лозово насаждение е създадено през 2000 година на площ от 10 хектара, основните сортове включваха Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло и Совиньон блан. Райнов сподели, че от първата реколта са произвели много качествени вина, включително купажно червено вино – резерва, и Совиньон блан от серията „Horses Valley“.

В момента избата разполага с приблизително 800 декара лозови масиви и годишно произвежда между 800 000 и 1 000 000 бутилки, включително вино в пликове – т.нар. bag in box.

„Най-важните сортове включват Каберне совиньон, Мерло, купажно резерва, Каберне фран, Мускат, Совиньон блан и Гъмза,“ добави той.

Допреди пандемията COVID-19, избата основно изнасяше вината си в чужбина, но сега около половината от производството e запазено за вътрешния пазар.

„След инвестициите след 2005-2007 г. притежаваме нови сортове като Семийон и Петит мансенг, които използваме в нашите купажи,“ каза той.

Райнов уточни, че тазгодишната реколта е засегната от летните суши и студените пролетни дни, което е повлияло на добивите.

„Ситуацията е по-сериозна при Мерлото, докато Каберне фран, Мускат и Пино блан имат по-добри добиви, въпреки че са с около 30 процента по-ниски от предходната година. Качеството на гроздето е добро, така че очаквам страхотно вино,“ добави той.

Избата е инвестирала значителни средства в нови машини и оборудване през последните две години.

„Всяка инвестиция беше изцяло за наша сметка, без участие в програми. Разполагаме с модерни ферментатори и нови съдове за белите вина,“ каза Райнов.

Райнов сподели, че последното винено изложение, в което участваха, се е проведило в Лас Вегас.

„От 11 различни проби получихме отлични оценки, като девет от тях бяха наградени. Имаме купажно вино, което получи 95 точки, и не очаквахме такова високо признание в Лас Вегас. Наистина сме доволни,“ добави той.

Сега избата планира да представи нови серии вина в Германия, в Дюселдорф, през следващата година.

„Проблемът е, че в България не можем да се организираме и да демонстрираме силата на българското вино. Молдова преди години на изложение в Дюселдорф имаше голям щанд, докато ние нямаме такова представителство,“ коментира Райнов.

Той подчерта, че държавата трябва да насочи средства за участие в такива изложения и да подпомага производителите. „В България обаче се счита, че виненото грозде не е плод, а виното е луксозен продукт без нужда от подпомагане. Това сериозно затруднява нашата индустрия,“ добави той.

Райнов сподели, че избата му е насочена и към винен туризъм. „Работим по реконструкцията на стара мелница построена през 1925 година, която се намира до избата. Ще я оборудваме за дегустации и ще създадем малък музей и магазин. Надяваме се всичко да е готово до май следващата година,“ каза той.

БТА предстои да представи десетки винопроизводители в България в сериала „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, организирана от Министерството на туризма в сътрудничество с Световната организация по туризъм на ООН.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук