Йорданка Фандъкова
На снимката: столичният кмет Йорданка Фандъкова

За да е по-чист въздухът, трябва да променим навиците си. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, дни след като стана ясно, че София е един от 8-те български града, в които въздухът е най-замърсен.

Кметът уточни, че на 22 ноември Столична община ще представи мерките и изпълнението на новата програма за чистота на въздуха.

„За да е по-чист въздухът, трябва да променим навиците си. Разработихме система за управление на трафика. Инвестираме в метрото, в градския транспорт и се надяваме все повече хора да използват алтернативен начин за придвижване“, посочи кметът на Столична община.

Тя допълни, че общината търси баланса и разчита на гражданите на София и на факта, че всички сме загрижени за чистота на въздуха.

Фандъкова добави, че процедурата по купуването на 7 газоанализатора, които общината ще предостави на „Пътна полиция“, е финализирана.

 „Такава уговорка имахме с „Пътна полиция“, тъй като те нямаха възможност да закупят сами тези съоръжения. Ще им предоставим тази техника“, уточни Фандъкова и допълни, че очаква това да се случи до края на ноември.

„Виждаме, че всъщност проблемът е с идването на зимата, с отоплението на твърдо битово гориво. Това е другият основен замърсител. Затова заедно с МОСВ работим и се надявам министерството също да придвижи идеите за по-високи стандарти за горивата и източниците“, апелира кметът на Столична община.

Тя обясни още, че в зоната в „Илиянци“ се обособява една от индустриалните зони на столицата с модерни и чисти производства. По случай Деня на металурга Йорданка Фандъкова подчерта, че нашата металургия създава продукция с високо качество и е конкурентоспособна.

Припомняме, че в началото на седмицата се появи изследване, според което през изминалата седмица най-високи показатели за замърсяване на въздуха са отчетени в Горна Оряховица.

В три квартала на София също са отчетени стойности над нормата на замърсяване, а също и във Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.

Зимата въздухът е по-мръсен, заради отоплението на твърди и течни горива, неблагоприятните метеорологични условия, сред които и мъглата.

В малките населени места основният замърсител е отоплението, в големите градове – транспортът.

Като цяло най-замърсените градове са Видин, Монтана, София. Най-чистите населени места са Девня, Димитровград, част от Варна.

Очаква се пикът на замърсяването да е през декември и януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук