Великобритания

Британското правителство има по-малко от месец, за да направи отстъпки по преговорите за Брекзит и в частност за средствата, които дължи към бюджета на Европейския съюз, за да гарантира започването на търговски преговори през декември.

Висши длъжностни лица в Брюксел заявяват, че преговорите са „замръзени” след речта на британският премиер Тереза Мей във Флоренция и предупреждават, че ЕС ще се затрудни да се съгласи на търговските преговори на срещата на върха през декември, освен ако Лондон не предложи по-голяма сума за връщане в общия бюджет.

Междувременно днес европейски дипломати ще започнат изготвянето на предложение за преходния период след Брекзит, поискан от Тереза Мей. Представителите на страните-членки ще изразят позицията си относно продължителността на преходния период и дали е нужно въвеждане на специални регулации във Великобритания.

На последния Европейски съвет в Брюксел лидерите на 27-те държави-членки решиха да стимулират Лондон, като се съгласиха да дадат начало на втория етап от преговорите, но предупредиха, че до декември трябва да бъде постигнат сериозен напредък по спорните теми, като задълженията на Великобритания, правата на гражданите, границата с Ирландия и юрисдикцията на съдилищата.

Междувременно стана ясно и как ще бъде уреден статута на три милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, след излизането от блока през 2019г.

Хората, подали молба да останат във Великобритания след Брекзит, няма да получават откази заради „технически подробности” и служителите, обработващи документите им, ще имат свобода да прилагат личната си преценка.

„Очакваме мнозинството от молбите да бъдат удовлетворени”,  се казва общо изявление на вътрешното министерство и министерството за напускане на ЕС. Европейските граждани ще имат и право на обжалване, ако искането им бъде отхвърлено.

Правителството на Великобритания е изпратило на Европейската комисия документ, в който се уточнява, че новата система ще бъде бърза, евтина и удобна за потребителите, а европейските граждани ще участват в консултациите за създаването ѝ.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че запазването на правата на европейските граждани е върховен приоритет за Лондон в преговорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук