Пучдемон
Карлес Пучдемон

Сепаратистката партия на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон обмисля да заложи на преговори с испанската държава, отказвайки се от едностранно скъсване. Това обяви главната координаторка на партията Марта Паскал.

Необходима е двустранност, каза тя пред радио Кадена Сер и така потвърди информациите на испански медии, според които двете основни партии, настояващи за независимост на Каталуния – Републиканската левица на Каталуния и Каталунската демократическа партия на Пучдемон – обмислят да се откажат от плановете за едностранно отделяне.

„Липсват ни някои неща за независимостта“, каза Паскал. Едно от тези неща, според нея, е необходимостта мнозинството, подкрепящо независимостта, да се увеличи.

Мадрид наложи директно управление на Каталуния и уволни регионалното правителство, след като парламентът на някога полуавтономния регион гласува за независимост миналия месец и обяви нови на 21 декември избори в опит да „възстанови нормалността” в региона.

Половината членове на каталунското правителство са в ареста за бунт, но партиите, настояващи за отцепване на областта, приеха да участват в предсрочните регионални избори на 21 декември.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук