парламент, кворум

Парламентът преодоля ветото на президента  върху преходните и заключителните разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал, с които се променя и Законът за опазване на земеделските земи, така че в тях да бъдат разрешени строежи.

Ключови за прегласуването се оказаха гласовете на депутатите от „Воля“ на Веселин Марешки, които първоначално заявиха, че ще подкрепят ветото, но впоследствие очевидно са променили мнението си.

Останалите народни представители, гласували „за“ спорните промени, срещу които бяха организирани серия граждански протести, бяха от управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Президентът Радев наложи ветото в началото на февруари, след като екологични организации предупредиха, че предложенията създават възможности за разрастване на строителството в земеделски земи в атрактивни за инвеститорите райони като София, Пловдив и по Черноморието. Поправката бе предложена устно от Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“.

124-ма депутати подкрепиха промените и така ветото му беше преодоляно.

73 народни представители от БСП и ДПС гласуваха „против“, а шестима социалисти се въздържаха.

Основният аргумент на Румен Радев срещу въпросните промени беше, че те не отговарят на конституционното задължение на държавата за защита на земеделските земи и промяна на предназначението им само по изключение при доказана нужда.

Дебатът по ветото продължи около час, като нито един депутат на ГЕРБ не взе думата.

От БСП изтълкуваха мълчанието на колегите си като страх от обществото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук