парламент

Покупко-продажбата на ЧЕЗ ще бъде основна дискусионна тема на две парламентарни комисии – енергийната и тази за контрол над службите за сигурност.

Те ще изслушат всички страни по сделката за ЧЕЗ, включително Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната агенция „Разузнаване“ във връзка с покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България.

На заседанието на двете комисии е поканена и собственичката на фирмата купувач „Интерком” Гинка Върбакова.

От ГЕРБ съобщиха, че е поканен и представител на администрацията на президента.

В сряда правителствената информационна служба съобщи, че правителството ни е получило от кабинета на чешкия премиер Андрей Бабиш информация за сделката с бизнеса на ЧЕЗ в България.

Информацията обаче излезе малко след като приближената до Бабиш чешка медия „Лидове новини” написа, че премиерът на страната не е пращал никакви документи.

„Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на „ЧЕЗ Груп“ в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата“, съобщи правителствената пресслужба.

По повод появили се медийни интерпретации от пресслужбата уточниха, че информацията е „изпратена веднага след проведения телефонния разговор на Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда – зам.-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския премиер“.

„Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание“, се посочва в съобщението, което подчертава, че „това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й“.

Бойко Борисов заяви във вторник на извънреден брифинг в парламента, че от Чехия е получена „банкова информация – виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми“.

Тогава той съобщи, че документите са предадени в секретното деловодство на парламента.

Интервю по темата с експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук