преговори между Южна и Северна Корея

Делегация от Южна Корея, ръководена от високопоставени служители в областта на сигурността, заминава за Северна Корея. Целта е да се поощри провеждането на преговори между Пхенян и Вашингтон.

По сведения на „Ройтерс”, 10-членната делегация ще бъде оглавена от ръководителя на службата за национална сигурност Чън Ю Йонг и ще напусне Корея от Сеулската военновъздушна база в Съннам. Очаква се малко преди отпътуването Чън да даде пресконференция относно целите на посещението.

„Доколкото знам, посещението на делегацията е насочено към подтикването на преговорите между САЩ и Северна Корея за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров“, заяви говорителят на министерството на обединението Байк Те Хюн.

И добави:

„В това отношение се надяваме да бъде създадена положителна атмосфера”.

От своя страна южнокорейският министър на вътрешните работи Кан Гьон Хуа заяви, че прекият диалог между САЩ и КНДР може да изиграе ключова роля за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

„Необходими за преки преговори между Северна Корея и САЩ. Нещо повече, и Южна Корея, и САЩ трябва да провеждат паралелно диалог със Севера“, подчерта министърът, отбелязвайки, че това може да доведе до мирното, дипломатическо решение на ядрения проблем с КНДР.

„Ще продължим с дипломатическите си усилия, за да отворим пътя към денуклеаризацията“, каза Кан.

Министърът добави, че САЩ е „най-близкият съюзник на Южна Корея“, Сеул и ще продължи да се консултира с Вашингтон, както и с другите си партньори в региона, за да намери „фундаментално решение“ на проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук