Еманюел Макрон
На снимката: президентът на Франция Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи Великобритания в твърденията й, че Русия е отговорна за отравянето с нервно-паралитично вещество на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Според Макрон няма друго „правдоподобно обяснение“.

„От началото на седмицата Великобритания държи Франция информирана в детайли за доказателствата, събрани от британските разследващи и за елементите, показващи руската отговорност за атаката.- Франция споделя преценката на Великобритания, че няма друго правдоподобно обяснение и изразява солидарността си с нейния съюзник“, съобщиха от кабинета на Макрон днес след разговор по телефона между френския лидер и британския премиер Тереза Мей.

Макрон и Мей осъдиха „цялото използване на химическо оръжие“ и се съгласиха „за важността на европейското и трансатлантическото единство“ в отговор на атаката, добавиха от френското президентство в изявление за разговора.

Британски дипломат, пожелал анонимност, заяви, че Лондон е „благодарен за френската солидарност в тези времена“.

„Както каза президентът Макрон тази сутрин, единството на нашия европейски и трансатлантически алианс е от съществено значение, когато реагираме на руското поведение“.

Припомняме, че на 14 март (сряда) британският премиер Тереза Мей обяви, че гони 23-ма руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Великобритания също така прекрати контактите на високо равнище, включително за Световната купа по футбол, на която Русия трябва да бъде домакин през юни и юли.

САЩ застанаха зад Великобритания, заявявайки, че вярват, че Русия е „отговорна“.

Германският канцлер Ангела Меркел не стигна до директно обвиняване на Москва, но каза, че „би било много сериозен въпрос“, ако се докаже намеса на Кремъл.

Франция в сряда се въздържа да обвини директно Русия, като говорителят на правителството Бенжамен Гриво каза, че Париж чака твърденията „да бъдат напълно доказани“, преди да вземе позиция.

От своя страна Русия отрича да има каквато и да е вина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук