колаж
на снимката: президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, лидерът на АТАКА Волен Сидеров, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Съветът по сигурността към Министерския съвет се събира под ръководството на премиера Бойко Борисов, за да обсъди каква да бъде българската реакция по случая „Скрипал“.

На заседанието ще бъде изслушан посланикът ни в Москва Бойко Коцев, който вчера се върна в София, след като беше повикан от министър-председателя.

В заседанието ще участват представители на правителството, на службите и на президента.

До момента, България не е взимала решение да експулсира руски дипломати от страната заради случая с двойния агент във Великобритания.

Миналия петък Борисов коментира от Брюксел, че има само „голяма вероятност“, но не и пълни доказателства за това дали Скрипал е отровен по нареждане на руските власти.

„Докато съществува високата степен, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. Казах, че сме коалиция и надали ще постигнем съгласие с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руският патриарх в България, настроенията в България не са в тази посока“, бе коментарът на премиера в Брюксел.

В четвъртък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира, че българската позиция трябва да е солидарна с тази на партньорите и на Великобритания.

„Както има единна позиция за продължаване санкциите срещу Русия, така по същия начин са солидарни всички държави от Европейския съюз към позицията на Великобритания. Уважавам всяко различно мнение и аз не мога да се сърдя на Волен Сидеров, защото това е декларирано през всичките години, в които той участва в политиката. Всяка една от партиите може да изразява своето мнение, което не кореспондира с коалиционния ни ангажимент”, каза Цветанов.

И добави:

„Министър-председателят ще има днес разговори с посланик Бойко Коцев и след това предполагам, че ще има действия, които ще бъдат публично обявени. България трябва да бъде солидарна с Великобритания и другите демократични общества”.

ОПОЗИЦИЯ В КОАЛИЦИЯТА

Сигналите в управляващата коалиция продължават да са разнопосочни. Лидерът на АТАКА, която е част от „Обединени патриоти”, Волен Сидеров призова премиерът „да не допуска тази грешка” да гони руски дипломати, както направиха почти всички държави от ЕС, НАТО, САЩ, Канада и Австралия.

„България трябва да има балансирана политика. Тоест да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тези приказки за солидарност, все едно става дума за някакъв природен катаклизъм. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства за участието на Русия“.

Лидерът на една от партиите в управлението изрази надежда, че премиерът Борисов няма да направи „такъв грешен ход да експулсира дипломати”.

Сидеров коментира, че към момента липсват доказателства Русия да е виновна за отравянето на семейство Скрипал.

„До момента политиката и позицията на премиера е много точна и правилна. Призовавам още веднъж хората от ПГ на ГЕРБ да не изказват мнения, които могат да повлияят зле на дипломатическите ни отношения с която и да е държава. Днес чухме такива изявления и категорично смятам, че това е грешка и по някакъв начин е саботиране на политиката на премиера“, апелира Волен Сидеров.

Сидеров подчерта, че Великобритания е напуснала ЕС.

„Става дума за две държави, които са извън ЕС. Защо трябва България да взима страна в един конфликт, в който има много неизяснени обстоятелства“, каза той.

Волен Сидеров допълни, че България трябва да има балансирано поведение в този случай и не трябва да се правят дипломатически ходове, които да прекъсват отношения, с която и да е държава.

Тази теза беше потвърдена и от президента Румен Радев и от БСП.

РЕАКЦИЯТА В РУСИЯ

Към този момент и сигналите от Русия са разнопосочни. Посланикът на Москва в България Анатолий Макаров определи българската реакция като правилна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обаче направи язвителен коментар и поиска България да предостави доказателства по случая с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, ако разполага с тях.

КОЙ Е СЕРГЕЙ СКРИПАЛ?

Сергей Скрипал не е обикновен шпионин, който е избягал на Запад. Напротив –  през 2004 г. Скрипал е бил арестуван от руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) по подозрения, че е предавал руски агенти на британското разузнаване. След таен процес през 2006 г. той е бил осъден на 13 години затвор. Мъжът си е признал, че е предавал свои колеги на МИ6 за пари. Според Русия – 100 000 долара от 90-те години до края на сътрудничеството им, пише Би Би Си.

През 2010 г. президентът Дмитрий Медведев го помилва, за да бъде разменен за руски агенти, задържани в САЩ. Размяната бе една от най-големите от края на студената война. Четирима агенти в Русия бяха разменени с 10, задържани от ФБР. По-късно Скрипал е бил пратен във Великобритания.

И няколко години по-късно беше отровен… Именно това вбеси англичаните, които платиха твърде скъпо за Скрипал.

В сряда руският посланик в Австралия Григорий Логвинов призна, че Скрипал вече не е в интереса на Москва.

В заключение той припомни, че шпионинът е бил осъден, излежал е присъдата си и е бил освободен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук