Каталуния Пучдемон
на снимката: Карлес Пучдемон, бивш премиер на Каталуния

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемом, който от седмица е арестуван в Германия, написа в „Туитър”, че не смята да се отказва от своите идеи.

Профилът му в социалната мрежа в момента се води от неговия екип.

В понеделник районният съд в северния германски град Ноймюнстер (провинция Шлезвиг-Холщайн) продължи срока на неговия арест.

Сега органите на германското правосъдие проучват въпроса за екстрадирането му в Испания.

Решението се очаква след Великден, който за католиците и лютераните се пада на 1 април.

Карлес Пучдемон беше арестуван миналата неделя на немската граница, след като Върховния испански съд издаде заповед за задържането на петима сепаратисти, сред които и Пучдемон. Те са обвинени в опит за сепаратизъм, подбуждане към бунт и еднолично обвяване на независимостта на Каталуния.

На 1 октомври 2017 г. беше проведен референдум за независимост в най-заможния североизточен регион на Испания – Каталуния. Централното правителство определи референдума като незаконен. Мадрид предприе действия за осигуряване на контрола, но на 27 октомври каталунските депутати обявиха независимост от Испания.

Мадрид реагира с назначаването на нови избори, като същевременно уволни правителство на Каталуния и прекрати автономията на региона. Сваленият от длъжност регионален президент Карлос Пучдемон, който е обвинен подтикване към бунтове и размирици, се укри в Белгия в края на октомври миналата година.

Върховният съд на Испания поиска международна заповед за избягалия от страната политик и редица негови привърженици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук