Ердоган и Путин
На снимката: президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган

Руският президент Владимир Путин заяви, че здравият разум трябва да надделее в скандала със Запада във връзка с отравянето на руския шпионин, за което Великобритания обвини Москва. На 4 март бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и неговата дъщеря Юлия, бяха изложение на въздействието на нервнопаралитичен газ. Лондон твърди, че той е разработен в Русия и на тази основа заключи, че Москва е отговорна за случилото се. Руската страна категорично отхвърли тези спекулации, посочвайки, че програмата за разработването на подобен вид газ не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.

Великобритания изгони 23 руски дипломати и предприе други антируски мерки, след което Москва отговори, изгонвайки същия брой служители на британското посолство. Русия също така затвори генералното консулство на Нейно Величество в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в РФ. САЩ и още няколко десетки страни подкрепиха Лондон, изгониха руски дипломатически служители и изтърпяха същата контрамярка.

„Ние очакваме, че здравият разум ще надделее, и че този случай няма да е причината за щетите, които виждаме напоследък върху международните взаимоотношения“, заяви Путин в Анкара, след среща на върха по въпросите свързани със Сирия.

Днес се състоя тристранна среща на върха с участието на президентите на Русия, Турция и Иран, посветена на разрешаването на сирийската криза. Путин, Ердоган и Рохани се срещнаха в президентския дворец „Аксарай“.

Междувременно стана ясно, че САЩ подготвят още наказателни мерки срещу Кремъл. Това бе съобщено от директорът на Националното разузнаване Даниел Коутс.

„Ще бъде направено повече. И то скоро“, каза той, отговаряйки на въпрос дали САЩ ще предприемат някакви допълнителни антируски стъпки.

Тези мерки, според него, са „отговор на злонамерената руска дейност“. Координаторът на работата на всичките 17 американски разузнавателни ведомства не уточни за какви именно нови санкции по отношение на Русия става дума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук