Разрушителят
Разрушителят "Доналд Кук"

Въоръженият с ракети „Томахоук“ американски разрушител „Доналд Кук“ се е придвижил на стотина километра от сирийския пристанищен град Тартус, съобщиха „Интерфакс“ и „Си Ен Ен Тюрк“. Корабът разполага и с противоракетна система „Иджис“. В Тартус е разположена руска военноморска база.

Според „Уол стриът джърнъл“ втори американски разрушител може до няколко дни да се присъедини към „Кук“ за провеждане на удари с крилати ракети по обекти на сирийския режим. Междувременно Пентагонът опроверга съобщението от „Хюриет“, че руски самолети неколкократно са прелетели над разрушителя по време на приближаването му.

Председателят на руския парламентарен комитет по отбраната ген.-полковник Владимир Шаманов изрази тревога от маневрите на „групата американски кораби“, тъй като САЩ не са уведомили Русия за идването им.

„Според приетата международна практика потенциалните участници се уведомяват предварително. Ние не сме уведомени, въпреки че на законни основания сме ратифицирали договор за нашите две бази в Тартус и Хмеймим“ – заяви Шаманов.

Той допълни, че Русия вижда в случващото се намек на Вашингтон за удар срещу Сирия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук