Тръмп, Си Дзинпин
На снимката: Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Американският президент Доналд Тръмп поздрави китайския си колега за „огромната помощ“ при разговорите със Северна Корея, която се захвана с дипломация, след като прекрати ядрените си тестове и тестови изстрелвания на ракети, които предизвикаха напрежение.

„Моля, не забравяйте огромната помощ, която моят много добър приятел, президентът на Китай Си, даде на САЩ, особено по отношение на Северна Корея. Без него процесът щеше да е доста по-дълъг и труден“, написа Тръмп в „Туитър“.

Китай е един от основните съюзници на Северна Корея, но също така подкрепи няколко от сериите от санкции на ООН, наложи срещу Пхенян заради ядрените и ракетни тестове.

Американският президент приветства и срещата на върха на Корейския полуостров, но предупреди, че само „времето ще покаже“, имайки предвид как ще завършат нещата.

„След една яростна година на изстрелване на ракети и ядрени тестове историческата среща между Северна и Южна Корея, вече е факт“, „туитна“ Тръмп, след като лидерите на корейските държави се съгласиха, че трябва да се установи постоянен мир и прекратяване на ядрените програми на полуострова.

Очаква се до няколко седмици президентът на САЩ да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук