на снимката: Председателят на БСП Корнелия Нинова

„Стотици, хиляди столичани на Първи май ще се отправят за Борисовата година за да отпразнуват 1 май и Деня на вестник „Дума” и на левия печат, да спазят тази вече четвъртвековна традиция, но….

Ще си останат с едната разходка. Защото празникът е отменен. От кого и защо можем само да гадаем?! БСП организира „протест срещу корупцията, мизерията и бедносттта”, после щяло да има „Празник на свободното слово и свободните медии”, гастрол на млади актьори и световно неизвестната група “No more many more”, както известяват от „Позитано” 20. Другари, какво става?

Това питане гръмна снощи през леви сайтове и социални мрежи и е на път да дообърка и без това все объркания соцживот на „Позитано“ 20 под лидерството на Корнелия Нинова. „Ще се спихне и тази нейна медийна нарцистична сесия! Не разбра ли Корнелия, че така политика не се прави, просто не става“, коментира известен ляв ветеран.

Оказва се, лидерът била в особено ново затруднение заради вътрешнопартийните брожения. В стресово състояние и пред съдебно дело.

„Неверни медийни факти и обидни квалификации на моята личност и на работата ми като председател на БСП натрупват у мен напрежение, тревога, гняв и възмущение… Предизвикват стрес и притеснения да не би хората да им повярват. Не мога да спя спокойно…през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работа си, загубих и концентрация, хората ми задават въпроси дали изложеното е вярно….

Трябва да давам обяснения за написаното в процесните статии. Една част от колегите ми в БСП се отдръпнаха.

Цитатът е от изваден на бял свят иск на лидера на социалистите Корнелия Нинова срещу нейни съпартийци от медията Поглед.инфо. Тя търси обезщетение за нанесени нематериални щети в размер на 120 000 лв.от гняв и за обида.

За 100 000 лв. иск е завел и заместникът й Кирил Добрев. „Кампаниите срещу моята личност ми причиняват безпомощност, възмущение, гняв, унижение и разочарование. В продължение на повече от година съм обект на публично злепоставяне и това се отрази неблагоприятно във всички сфери на моя живот – в личния, семейния и обществения ми живот….Какво ще си помислят хората за мен…Ядосвам се, че трябва да давам обяснения на всички, които са прочели разпространените за мен неверни обстоятелства. Вследствие на силния стрес…цялото ми здравословно състояние се влоши и имам постоянно главоболие“, пише и Кирил Добрев. И още:

Общувам с ограничен кръг от най-близките си хора, тъй като след публикуването на статиите голяма част от приятелите ми престанаха да ме търсят, а дори и да ги видя случайно, бързат да ме подминат.

Корнелия Нинова и дясната й ръка Кирил Добрев винят в иска директно главния редактор Румен Петков, който отговори предпървомайски публично. „За обиди и кошмарни сънища Нинова и Добрев съдят Поглед.инфо, оценяват неволите си за 220 000 лв.“, огласи на всеслушание съденият.

Всички посочени статии са анализи за състоянието на БСП, в които се изразява тревога за кондицията на партията, посоката на нейното развитие и за това дали в България най-накрая ще се появи автентична лява алтернатива на безумието ГЕРБ, пише Петков и продължава:

„Очевидно журналистиката все още е в състояние да причинява силни емоции у хората, както си личи от двата текста, които представям. Аз вярвам в българското правосъдие и смятам, че то ще вземе вярното решение,“ гласи коментарът на Румен Петков, доктор по философия, бивш член на НС на БСП, сега редови социалист, съратник на Нинова и Добрев.

„Титаникът на Нинова започна да се клати“, предупреждава в един от последните си анализи главният редактор на медията в бурна защита според Петков, „на прочистения от самата Нинова“, екс зам.председател на НС Валери Жаблянов с авторство на писанието „за Народния съд като необходимо неизбежно правосъдие“.

„Приватизаторите превърнаха БСП в РМД“, гласи по-ранен негов коментар в медията. „Властта се търкаля заедно с ЧЕЗ по улицата, но бизнессоциалистите ( Корнелия Нинова, Кирил Добрев и сие) не знаят как да посегнат към нея“, предупреди пак соцжурналистът, когато гръмна скандалът ЧЕЗ- Инерком, Гинка Върбакова.

След провала на вота на недоверие на БСП срещу кабинета през януари, на старта на българското европредседателство, той определи акцията на днешното „Позитано“ като „махмурлук, за който никой не иска да си спомня“, 1:1:

БСП сега е бизнес-формирование, корпоративен кръжец… отдавна без сетива да чува, усеща и разбира околния свят. Медийните нарцистични сесии на Корнелия Нинова няма как да заменят автентичната политика. Наложи се левицата да минава през тънките политически мъчения на Ахмед Доган, за да разбере, че е била изиграна, инерцията й е била унищожена, а вятърът в крилата смразен, писа анализаторът.

В обърканост, личностен и пиарски нарцисизъм и липса на можене да е политик, Корнелия Нинова бива критикувана последно и заради неотиването й на големия европейски форум, организиран от Сергей Станишев и ПЕС в София, за BG членството в еврозоната. Станишев подкрепи активно „усилията на държавата за по-скорошно приемане в ERM 2 и общото европейско бъдеще“, докато в същото време претендиращата за власт утре Корнелия Нинова БСП знаково не зачете форума „заради неотменима свръхангажираност“. Със синдикално-социална конференция на НПО и хора в неравностойно положение. Подобна игра срещу евроимиджа на социалистите, срещу бившия соцлидер и Партията на европейските социалисти (ПЕС) тя избра и в сюжета „Истанбулска конвенция“.

„Ние винаги сме били на страната на свободното слово, на качествената журналистика, на публицистиката с позиция, на яркото мнение, изразено в първо лице единствено число и никога няма да предадем своите читатели. Оставяме на вас, нашите читатели, да прецените къде е истината. А по ирония на съдбата тази година на Първи май БСП отбелязва не Празника на левия печат, а Деня на свободното слово“, написаха само преди ден, пак в препратка срещу лидера Нинова, съдените журналисти от лявата медия Поглед.инфо.

Сред перата – острие на медията, от която сега Нинова и Добрев търсят 220 000 лв. за клевета, обида и подронване на лидерски авторитет, е и левият техен депутат журналистът Александър Симов. В скорошно „ляво огнено есе – честитка“ за рождения ден на своя главен редактор и журналистически кумир Румен Петков, Симов написа :

Господарю на лявата журналистика, Команданте на последното островче на свободата в мрака на бг-прехода, повелителю на идеите, честит рожден ден! Бъди все така непоклатим идейно, опитен като Ленин в бурните дни на октомври, знаещ като Маркс, когато е прозрял края на капитализма, неспокоен като Троцки в идеята за перманентна революция, сияен като Че, когато се хвърля на барикадата и стабилен като Путин, когато мачка олигарси. Не знам как стана така, др. Петков, но животът днес ви е поднесъл висша отговорност. Само си представете колко хора почват деня си с Поглед.инфо! Поглед е вид съпротива. Съпротива срещу безумието, срещу диктата на една гледна точка, срещу лакейската журналистика, съпротива за различна България, за различен свят. И вие сте лицето на тази съпротива. Ротфронт, команданте!

Следва продължение. Няма как да не следва, „положението в партията става все по-напечено, не е по-розово от това при Лукарски (днешното СДС)“, предупреждават и от соццентрали в София, и от Варна, и откъде ли не още от БСП-клубни сбирки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук