Емил Христов

Емил Христов от ГЕРБ остана заместник-председател на НС, след като депутатите не приеха оставката му. „За“ това Христов да подаде оставка гласуваха 71, а „против“ бяха 118. Искането за оставката бе внесено от БСП, след като седмица по-рано в сградата на парламента не бяха допуснати хора с увреждания.

„НС да се засрами един път и завинаги. Свалихме Димитър Главчев, Валери Жаблянов, сега сваляме Емил Христов. Как изглеждаме отстрани?“ – заяви по време на дебатите Станислав Станилов от ОП.

Според него председателят на парламента и заместниците му, координирайки работата на НС, винаги са подложени на определени рискове.

„НС не е махленски сбор, не е седянка. Избирателите не са ни пратили да сваляме този или онзи, а да приемаме закони, които са от тяхна полза. Не го ли разбрахте това“, обърна се той към опозицията.

„А, според вас неуважението към тези хора нормално ли е? По този начин не се ли излагаме. Да не бъдат пускани български граждани в НС и да си измиете ръцете с шефа на охраната“, отвърна му Михаил Христов от БСП.

От ДПС заявиха, че осъждат постъпката на Емил Христов. ДПС ще продължи да работи в името на държавността и в името на демокрацията, ще работи за общество, където се зачита правото на свободен живот на всеки и не се зачитат двойни стандарти, посочи Халил Летифов от движението.

Антон Кутев от БСП заяви, че Христов е направил груба грешка.

„Недопускането на тези хора в залата показва бездушието на властта, нещо, в което ни обвинява цялото общество. Хората с увреждания са най-онеправданите от цялото общество, доходите са им безкрайно ниски. Едно дете с увреждания получава 800 или 900 лв., но в момента, в който навърши 18 години, получава 200 лв. Системата казва на тези хора колко процента те са негодни, за да бъдат част от общество, но не им казва как да бъдат част от обществото – заяви депутатът от левицата -…Вместо да вземем мерки да направим нещо за тях /хората с увреждания, бел. ред./, ние не ги пуснахме даже в сградата на парламента“.

Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира, че искането за оставка на зам.-председател на НС изисква сериозна дискусия като дебатът трябва да се води с аргументи и по същество. Според нея жертва на „тези лъжливи интерпретации“ станал зам.-председателят Емил Христов, въпреки че още на следващия ден той обяснил за случая.

„Стана ясно, че информацията за визитата на майки с увреждания не е била представена коректно. Не той е възпрепятствал това, въпреки това той се извини от трибуната на майките, които не бяха допуснати в НС. Лъжа е, че нищо не е направено през тези години управление на ГЕРБ. Въведен беше нов подход, в зависимост от степента на увреждане“, каза тя.

Антон Кутев обясни, че именно той е дал информацията на Емил Христов, която в никакъв случай не е била некоректна.

Зам.-председателят на НС Емил Христов призова БСП да се извинят на хората с увреждания, които са били „употребени“.

„Повече от час сте крили от мен, че има граждани, които са спрени от охраната. Г-н Кутев каза, че ме е уведомил докато водя заседанието, как охраната е изпълнявала моя заповед след като аз съм чул, че тези хора са спрени след 1 час. Опитах се да кажа няколко думи за истината веднага след този неприятен случай. За съжаление, до момента продължаваме да чуваме неистини. Направих справка – това не е единственият случай, в който са искали да влязат и са били ограничавани от охраната – посочи Емил Христов – Общото е, че почти всички са се съобразявали. Няма председател, който до този момент да е отменил решение на охраната. Нещо, което вие изисквахте от мен. Защо не бях информиран след като вие сте знаели, че те са били спрени – какво сте целели, какво сте търсили? Защо ги използвахте? В 13.35 часа са допуснати 5 души в сградата на НС, в 13.37 часа се срещат с Антон Кутев и са спрени от охраната. Последните правила, по които работи охраната, са разработени от Михаил Миков. 80 депутати от БСП са подписват и пишат мотиви за оставката без да са проверили фактите“, допълни Емил Христов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов днес е било загубено ценно парламентарно време в дебата по оставката. Той отсече, че ГЕРБ стои твърдо зад Христов и че подобни „опити за агресия“ няма да минат, още повече, че никой не печели от това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук