На снимката: съдия Мариника Чернева

Мариника Чернева беше избрана единодушно за зам.-председател на Върховния административен съд на днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС, съобщиха от съда. Съдия Чернева беше предложена за поста от новия председател на ВАС Георги Чолаков и кандидатурата й бе подкрепена от Пленума на съдиите на ВАС, който се проведе на 1 февруари 2018 г. Новият зам.-председател на ВАС ще оглави Първа колегия на съда, в която влизат Първо, Трето, Четвърто и Осмо отделения.

Мариника Чернева е съдия с над 28 години стаж, от които близо 14 години – във ВАС, над 5 години – в Софийски градски съд и над 7 години – в Софийски районен съд.

На днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС беше прието с 13 гласа „за“ и само един „против“ искането на председателя на ВАС Георги Чолаков да се оттегли искането на правителството по т. 6 от Решение № 632/20.10.2017 г. на МС за осигуряване на експерти по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи за подготовка на функционален анализ на Върховния административен съд и на системата на административните съдилища.

Пленумът на ВАС и общите събрания на 28-те административни съдилища също единодушно се обявиха срещу решението на МС за възлагане на външни експерти да изготвят функционален анализ на системата на административното правораздаване у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук