buk
Установка за изстрелване на противовъздушни ракети "Бук"

Противовъздушната ракета, ударила самолета на фаталния полет МН17 на „Малайзия еъуейс“ през 2014 г., е била транспортирана от руска военна бригада, съобщиха за първи път разследващите инцидента, съобщи Би Би Си.

„Съвместният екип за разследване стигна до заключението, че ракетата „Бук“, която е ударила машината, е дошла от 53-а противоракетна ракетна бригада, базирана в Курск в Русия – каза холандският следовател Вилберт Паулисен на пресконференция – 53-а бригада е част от руските въоръжени сили“.

„Боинг 777“ на Малайзийските авиолинии, извършващ полет МН17 по маршрута Амстердам – Куала Лумпур, се разби в Украйна на 17 юли 2014 г. При трагедията загинаха 283 пътници и 15 души от персонала, граждани на десет държави. Като причина за инцидента се посочва изстрелването на ракета „земя-въздух“.

На пресконференцията в холандският град Утрехт разследващите показаха снимки от социалните медии, които, според тях, проследяват маршрута на конвоя, доставил ракетите в Източна Украйна. Трагедията се случи в разгара на конфликта между новото управление в Киев и проруските сепаратисти в Донецкия и Луганския регион.

Още след инцидента Русия беше сочена като основен отговорник за трагедията, тъй като се смята, че бунтовници, подкрепяни от Москва, са свалили самолета. Това доведе и до въвеждането на редица политически и икономически санкции срещу Руската федерация, голяма част от които са в сила и днес. Москва отрича да има участие в свалянето на машината.

Изводите на холандските следователи съвпадат с тези от 2016 г. на разследващия екип JIT, който включваше представители на Холандия, Белгия, Австралия и Украйна. Те оповестиха, че има „неопровержими доказателства“, че ракетата, свалила самолета, е транспортирана от територията на Русия и изстреляна от зоната, контролирана от проруските сепаратисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук