Американският Сенат няма да подкрепи законопроект, ограничаващ властта на президента Доналд Тръмп да налага нови мита срещу други страни, съобщи лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл за телевизионния канал „Фокс нюз“.

По-рано група от сенатори, водена от републиканеца Боб Коркер представи законопроект, според който главата на Белия дом трябва да получи предварително одобрение от законодателите, преди да въвежда ограничения във вноса. В момента член 232 от Закона за насърчаване на търговията, приет през 1962 г., и член 301 на Търговския закон от 1974 г., дава на президента на САЩ изключителни правомощия за прилагане на ограничителните мерки в международната търговия.

На 23 март САЩ въведоха нови мита за внос на стоманени и алуминиеви продукти от чужбина: 25% за стомана и 10% за алуминий. Те влязоха в сила за всички страни, които доставят продукти на Съединените щати.

Първоначално редица страни, включително Австралия, Аржентина, Бразилия, Канада, Мексико, Република Корея и ЕС, получиха временна отсрочка на ограниченията. От 1 юни обаче бяха въведени вносни мита върху стоманените и алуминиевите продукти от Европейския съюз, Канада и Мексико. Много от американските търговски партньори, които бяха засегнати от ограниченията, вече се обявиха за ответни мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук