Причините за отказа на въоръжената сирийска опозиция да участва в срещата в Астана, посветена на нормализирането на ситуацията в Сирия, не са убедителни. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той допълни, че сирийската въоръжена опозиция се аргументира с нарушения на режима на прекратяване на огъня и добави, че тези нарушения никога не са намалявали до нула.

„Главното е това, че тези нарушения станаха многократно по-малко, отколкото до подписването на съответното споразумение в края на декември“, обясни руският външен министър.

Преди по-малко от 24 часа, сирийските бунтовнически групировки обявиха, че няма да участват в новия кръг от вътрешносирийските мирни преговори в Астана. Определиха действията си форма на протест заради „неизпълнените обещания от Русия, свързани с прекратяването на военните действия”.

Междувременно днес в Астана започна третият кръг от преговорите за Сирия в казахстанската столица. В преговорите за мирно уреждане на сирийския конфликт ще участват делегации на Русия, Турция и Иран. Поканени са и представители на ООН, САЩ и Йордания. Ръководителят на делегацията на сирийското правителство Башар ал Джаафари осъди решението на бунтовниците да бойкотират преговорите. Напредък може да бъде постигнат въпреки тяхното отсъствие, увери той, критикувайки несъстоятелността на техните политически позиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук