Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев присъства на церемонията по повод 139-ата годишнината на Военноморските сили.

В словото си той коментира, че правителството действа „мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили”.

„Ако и тази година се повтори сценарият от миналата – гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии“, заяви държавният глава.

В речта си президентът обърна внимание и на сблъсъка на интереси в региона на Черно море.

„Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси“, изтъкна Румен Радев.

След това пред репортерите държавният глава коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

„Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение“, коментира държавният глава.

„Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва“, каза още президентът.

Държавният глава добави, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР.

И добави:

„Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формален начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени в глава 35-а от преговорния процес на република Македония в Европейския съюз”.

Според него е недопустимо и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет.

Президентът коментира и арестът на Димитър Желязков – Митьо Очите и общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев.

„Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство“, заяви още Радев.

Той определи това като „пореден опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава“.

„Вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство“, недоволства Радев.

Той отбеляза, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.

„Същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил тях? Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии – за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура – от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета „Борисов 2″. Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали“, каза Радев.

Той се закани, че ако отново трябва да сформира ново служебно правителство, ще направи масова чистка, за да няма подобни обвинения. „Изводът е ясен – следващият път, ако има такъв – всички вън“, заяви Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук