Преди да се правят коментари за отношенията между ЕС и Турция, трябва да се изчакат резултатите от референдума в страната, който ще се проведе на 16 април. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, по повод заплахите на Реджеп Ердоган, че възнамерява да прекрати отношенията си с ЕС и да пусне мигрантите към континента.

Попитана дали преговорите за приемане в Общността с Турция трябва да бъдат прекратени, Меркел отговори:

„Трябва да изчакаме вота от референдума в Турция и всичко останало.”

Меркел заяви, че е възприела „много сериозно” доклада на Венецианската комисия, която е съставена от правни експерти в Съвета на Европа, който нарича предложените промени в конституцията на Турция една голяма крачка назад за демокрацията.

Турция отхвърли доклада, а министърът на правосъдието Бекир Боздаг го нарече „говорител на опозицията в Турция“.

Референдумът на 16 април в южната ни съседка може значително да увеличи правомощията на държавния глава и на практика да превърне Турция в президентска република.

Напоследък отношенията между ЕС и Турция значително се влошиха, защото редица европейски държави забраниха агитации за допитването, с участието на турски министри. Ердоган нарече властите в Германия и Холандия „нацисти” и предупреди, че ако ЕС продължава със същото отношение, нито един европеец няма да се разхожда сигурно по улиците.

В четвъртък, той заяви, че европейските страни биха могли да бъдат изправени пред изненади в зависимост от резултатите от референдума.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук