Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да продължи до 14 септември 2019 г. търговските ограничения, въведени по отношение на Куба. Едновременно с това той си запазва пълномощията за смекчаване на наказателните мерки. Съобщение за решението разпространиха от пресслужбата на Белия дом.

Всъщност става дума за закон, който е влязъл в сила още през 1917 г. Той позволява на Вашингтон да ограничава търговията със страни, враждебно настроени към САЩ. В момента Куба е единствената страна, към която Вашингтон прилага тези мерки. През 2008 г. от черния списък беше извадена дори Северна Корея, по отношение на която по онова време действаха тежки санкции.

САЩ скъсаха дипломатическите отношения с Куба през 1961 г. заради национализирането на американската собственост на Острова. След това Вашингтон обяви въвеждането на търговско-икономическо ембарго срещу Хавана. През декември 2014 г. бившият президент на САЩ Барак Обама призна, че предишната политика на Вашингтон към Хавана не работи и обяви начало на придвижване към нормализиране на отношенията и смекчаване на санкциите срещу Куба. Но сближаването между двете страни беше преустановено с идването на власт на Доналд Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук