Северна Корея, Южна Корея
На снимката: президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун

Президентът на Република Корея Мун Дже Ин и председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун проведоха първия кръг от преговори в Пхенян, предаде пресцентърът на междукорейската среща на върха, каято ще продължи до 20 септември.

Както вече беше съобщено от ТАСС, двете страни планират да обсъдят възможността за рестартиране на диалога между КНДР и САЩ, свързания с това въпрос за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, както и въпросите по сигурността.

Десетки хиляди севернокорейци приветстваха по улиците на Пхенян кортежа на президента на Република Корея Мун Дже Ин на срещата на върха между двете корейски държави. Официално облечени граждани размахваха букети и крещяха поздрави.

Кортежът премина през централната част на Пхенян, движейки се покрай основните забележителности: паметникът „Chollima“, площадът на името на Ким Ир Сен, Триумфалната арка, централната жп гара и т.н. След това Мун Дже Ин пристигна в резидебция Пекхвавон (Дом на сто цвята ) заедно с лидера на КНДР Ким Чен Ун.

Мун Дже Ин и съпругата му се срещнаха на летището лично с Ким Чен Ун и съпругата му, както и с ръководителя на Върховното народно събрание Ким Йон Нам и други длъжностни лица. На летището бе забелязана и Ким Йо Джон, сестрата на Ким Чен Ун и най-близкия му съветник.

От 18 септември до 20 септември ще се проведе петата в историята и третата през текущата година междукорейската среща на високо равнище. Първите две срещи бяха проведени в Пхенян през 2000 г. и 2007 г., с участието на бившите южнокорейски президенти Ким Де Джун и Но Му Хьон с покойния севернокорейски лидер Ким Чен Ир.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук