референдума, Македония
на снимката: премиерът на Македония Зоран Заев

Парламентът на Македония ще гласува промените в Конституцията – част от изпълнението на Договора от Преспа между Атина и Скопие, който урегулира спора за името на западната ни съседка.

Правителството предлага добавяне на прилагателното Северна в името на Република Македония и това да се направи в целия текст на Конституцията на страната преди думата Македония.

Измененията в преамбюла на Конституцията се предлагат, за да се спази договорът с Гърция и да се променят двама членове.

Правителството предлага изменения в по-твърда гранична гаранция в член 3 от Конституцията, която вече беше изменена през 1992 г.

Освен това промените ще засегнат диаспорите в чужбина.

За приемането на конституционните промени са необходими 2/3 мнозинство в парламента или 80 народни представители в 120-местния парламент.

Управляващото мнозинство на премиера Зоран Заев разполага със 72 депутати. За да бъдат приети промените за тях ще трябва да гласуват и народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният лидер Християн Мицкоски все още отстоява позицията, че партията му не трябва да гласува в подкрепа на промените.

Министър-председателят Зоран Заев подчерта, че сега най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той призова всички да гласуват по свой избор, особено тези, които се колебаят и мислят как да гласуват.

Според него неприемането на решение за промени в Конституцията ще хвърли Македония в изолация и ще възстанови политическите травми, които страната е преживяла през последните 27 години и особено през последните няколко години.

Ден преди началото на дебатите в парламента в Скопие върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че „Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина“. „Тази възможност може и никога повече да не се повтори“.

Спорът между Гърция и Македония за името досега ограничаваше западната ни съседка да поеме по пътя на европейската интеграция.

В Македония на 30-ти септември бе проведен референдум за промяна на името и за започване на преговори за членство в ЕС и НАТО. В допитването участваха 666 000 граждани. Близо 92 на сто от тях подкрепиха Договора. Избирателната активност бе 37 на сто.

За да влезе в сила споразумението от Преспа, то трябва да бъде одобрено от парламентите на двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук