Атака с токсичен газ в град Хан-Шейхун, северозападна Сирия отне живота на 58 души, сред 11 деца. Ранените са над 200 цивилни граждани. Това обявиха от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права, цитирани от BBC.

Според обсерваторията атаката е била от сирийското правителство или от руски самолет.  Въпреки, че сирийското правителство отрича да използва химически оръжия,  разследване на ООН и Организацията за забрана на използването на химически оръжия показа, че властите са използвали такива най-малко три пъти в периода между 2014г. и 2015г.

Ако информацията за използването на химическо оръжие бъде официално потвърдена в този случай, това ще е една от най-смъртоносните подобни атаки в Сирия от началото на гражданската война преди шест години.

Няколко часа по-късно ракета е поразила болницата, в която са били настанени част от жертвите на предполагаемата химическа атака. Ракетата е унищожила част от сградата. Не се съобщава за още ранени.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че режимът на сирийския президент Башар Асад носи основната отговорност за атаката. Нападението е било извършено в район, който е контролиран от бунтовниците.

Турският президент Реджеп Ердоган направи коментар по темата. В телефонно обаждане до руския си колега Владимир Путин, Ердоган обяви, че осъжда предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийската провинция и я определи като нехуманна и потенциална заплаха за мирните преговори между враждуващите страни, които се провеждат в столицата на Казахстан Астана.

В същоуо време руското министерство на отбраната обяви, че руски самолети не са извършили военновъздушни удари в сирийската провинция Идлиб. Изявлението идва след информацията на Сирийският център за наблюдение на човешките права и медиц, че ударите са били извършени от самолети на режима в Дамаск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук