Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел нарече споразумението за Брекзит „дипломатически шедьовър“, който става основа за „организирана раздяла“.

Тя заяви, че съжалява за решението на британците да напуснат ЕС след 45-годишно членство.

„Мисля, че бе постигнат един дипломатически шедьовър“, каза Меркел за споразумението, което цели оставащите 27 страни от ЕС да запазят „много близки отношения“ с отиващата си Великобритания.

Канцлерът на страната призна, че изпитва „известно удовлетворение“ от сключването на сделката, но не пожела да дава мнение дали тя ще бъде предоговаряна, ако Камарата на общините я отхвърли.

Споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне, каза вчера британският премиер Тереза Мей в унисон с изявленията на европейските си партньори, предаде ДПА.

Тя категорично заяви, че нови преговори са невъзможни.

„Това е споразумението; то е резултат от тежки и трудни преговори през значителен период от време. И както беше казано, това е сделката, която е на масата. Това е възможно най-добрата сделка. Това е единствената възможна сделка“, подчерта Мей.

Британският премиер отказа да коментира какво ще се случи, ако парламентът в Лондон отхвърли споразумението.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също е постигнатото споразумение за напускането на Великобритания е било единствената възможна сделка.

„Доволни сме от постигнатия резултат, но денят е тъжен. Не е време нито за аплодисменти, нито за шампанско“, заяви Юнкер.

Той уточни, че британските служители на комисията ще запазят работата си в институцията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук