g7

Страните от Г-7 приеха заявление за инцидента в Керченския пролив, в който призоваха за сдържаност и предотвратяване на по-нататъшната ескалация.

Министрите на външните работи на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, а също върховният представител на ЕС изразиха крайна обезпокоеност от действията на Русия в района на Керченския пролив, което „опасно засили напрежение“.

„Призоваваме към сдържаност, дължимото уважение на международното право и предотвратяване на по-нататъшното изостряне на ситуацията“, казва се в заявлението.

Освен това министрите призова Русия да освободи задържаните украински кораби и моряци, а също да се „въздържа от възпрепятстване на законното преминаване през Керченския пролив“.

Доналд Тръмп, който отмени срещата с Путин заради инцидента, заяви, че не е убеден дали ще си размени любезности с руския си колега по време на срещата на Г-20, съобщиха американски журналисти, придружаващи президента на САЩ.

„Не знам, каза Тръмп в отговор на съответния въпрос. Не особено. Не знам“, добави той.

По-рано президентският говорител Дмитрий Песков съобщи, че лидерите на Русия и САЩ не са общували на срещата, но са се поздравили. Президентският помощник Юрий Ушаков също каза, че двамата са се „поздравили”, но не уточни дали това е било ръкостискане или в някакъв момент двамата просто са се поздравили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук