ООн, забрадка, пакта за миграцията

Конференцията на ООН прие пакт за миграцията пред лидери и представители на около 150 държави в Мароко в понеделник, въпреки поредица от изтегляния, предизвикани от антиимигрантски популизъм, предаде АФП.

Описвайки го като „пътна карта за предотвратяване на страдание и хаос“, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опита да разсее онова, което той нарече „редица митове около пакта“, включително твърденията, че международният договор ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на държавите-членки.

Глобалният договор за безопасна, редовна и законна миграция – финализиран от ООН през юли след 18 месеца преговори – беше официално одобрен в Маракеш в началото на двудневната конференция.

Пактът за миграцията няма задължителен характер. Той е дипломатически дкумент, чрез който държавите, които са се присъединили към него, дават заявки, че са съфгласни на общи действия за преборване на нелегалната миграция и създаването на правила за регламентирането на легалната такава.

Припомняме, че българското правителство окончателно взе решение да не се присъединява към пакта на ООН. С отказ да подпишат документа излязоха и други европейски държави като Австрия, Полша и Унгария, както и страни като Австралия, Чили и САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук