винетки, електронни винетки

Фирмата „Капш”, която е наета за изграждане на тол системата, е готова да съдейства по разследването на държавата, за да се установи каква е причината за хаоса с винетките, гласи официално съобщение от консорциума, който хвърли повече светлина около сключения договор с Агенция „Пътна инфраструктура”.

Заради неуредиците с електронните винетки и инсталирането на терминали, премиерът поиска и получи оставката на шефа на Пътната агенция Светослав Глосов. Тепърва регионалното министерство ще умува кой да поеме „горещия картоф” и да наследи стола на Глосов. Все още няма и яснота за наследника на шефа на Националното тол управление Антон Антонов, който също подаде оставка.

В споразумението между фирмата и АПИ е записано, че обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа (което не включва водещата информационна уеб страница bgtoll.bg), 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение.

„Капш” е осигурил напълно работеща, тествана и одобрена система. Преди предаването на системата на АПИ, започвайки от септември 2018 г., заедно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на официален съветник са проведени обширни изпитания за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърждават, че системата е напълно функционираща, категорични са от доставчика

Според подписания договор „Капш“ е отговорен за изграждането на онлайн магазин за закупуване на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона „Купи електронна винетка“ на страницата bgtoll.bg. Онлайн магазинът е тестван и одобрен от Световната банка в качеството й на надзорен орган. „Капш“ отрича да е отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg.

Конвертирането на хартиена винетка в електронна винетка не е предмет на договора, както и плащанията в брой за електронни винетки.

На 14 декември е подписан приемно-предавателен протокол на системата за електронна винетка и прилежащите й активи. След подписването на протокола терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазина, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ, става ясно още от съобщението.

Въпреки че не е част от договорното споразумение, „Капш“ предоставя обширни и непрекъснати съвети при поискване от властите, добросъвестно и без допълнително заплащане.

Регионалният министър Петя Аврамова увери на пресконференция в Министерски съвет, че всички проблеми със системата по пътищата са отстранени, а последвалите тестове са минали безпроблемно без дефекти, каквито бяха засечени в първия ден на пускането – 17 декември, предаде репортер на БГНЕС.

Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления и от мобилния оператор А1. Поетапно ще започне продаването им и на още няколко места, сред които ще бъдат и някои големи вериги бензиностанции. До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец ще започне и продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук