България произвежда черен хайвер за САЩ и даже за традиционния лидер Франция

Нашата страна е сред водещите производители на черен хайвер в Европа и успешно се състезава с традиционните сили като Франция и Италия, съобщи в интервю за БТА Емил Арабаджиев, председател на Асоциацията на търговците на черен хайвер в България.

Франция е основен вносител и потребител на българския хайвер, наред със САЩ.

„Имаме успехи на испанския и австралийския пазар, а преговорите с нови дестинации продължават. Япония също проявява интерес към българския продукт“, добави Арабаджиев.

По темата за търговските отношения на САЩ с Европа той изрази мнение, че едва ли ще има промени в договорите, ако влязат в сила новите мита, обявени от бившия президент Доналд Тръмп. Същевременно счита, че увеличението на цените няма да повлияе на търсенето в САЩ, тъй като продуктът е в недостиг и търговците ще намерят начин да продължат бизнеса си в предстоящия сезон, който стартира през октомври. Надеждите за успешен изход от преговорите между Брюксел и Вашингтон, както и разширяването към нови пазари като Австралия, Канада и Испания, дават спокойствие на сектора.

Есетрата е толкова ценна, че в САЩ 18 юли се празнува като Национален ден на хайвера, организиран от любители, ресторанти и доставчици, с цел да се признае неговото място в гастрономичната история и да се защити популацията на есетровите риби, съобщава отдел „Справочна“ на БТА. В бранша у нас също планират специални отбелязвания за днешния ден.

Индустрията в България е започнала преди около тридесет години под частна инициатива. С времето много инвеститори са се включили и обемът на добивите значително се е увеличил.

В момента българският хайвер е почти наполовина по-евтин в сравнение с този в Европа, подчерта Арабаджиев. Според данни на асоциацията, страната изнася над 15 тона от този изискан деликатес годишно. Потреблението у нас нараства – от около 500 кг годишно преди 7-8 години, сега вече надхвърля 1 тон на месец. „Това е значителен ръст, който показва популяризацията на българския хайвер на местно ниво и изграждането на нови навици“, категоричен е той.

Според него, българският хайвер от моруна притежава уникален вкус и текстура, което го поставя сред най-скъпите в света и го прави високо ценен от световните специалисти.

Докато във Франция хайверът се асоциира с шампанско, а в Русия – с водка, в България, по думите му, предпочитаме черния хайвер в чист вид, тъй като той е известен със своите изисканости.

Асоциацията на търговците на черен хайвер в България съществува от три години и е създадена с цел популяризиране на продукта на българския пазар, както сред търговци – хотели и ресторанти, така и сред финалните потребители. Тя се стреми да наложи култура на потребление, да ограничи контрабандата и да възстанови популацията на есетровите риби в Дунав, което е сложен и продължителен процес.

Моруната достига полова зрялост за 14-15 години, а в този период грижата за нейното развитие е постоянна.

„България разполага с акватории, сходни на Каспийско море, и есетровите риби могат да се отглеждат почти навсякъде в страната – това е природен ресурс, от който можем да се възползваме. Тук се отглеждат риби, даващи трите най-добри хайвера в света – сибирска есетра, руска есетра и моруна (белуга)“, поясни той.

Високата цена на луксозния продукт е следствие на продължаващия недостиг на есетрови риби. Сезонът за производство на хайвер е от октомври до май, а срокът на годност е не повече от шест месеца след производството.

Всеки водоем с температура от 9 до 12 градуса е подходящ за есетрово стопанство, като е важно да се знае, че това е дългосрочна инвестиция, изискваща значителни ресурси, сама по себе си рисково начинание.

Достъпен ли е черният хайвер за българския потребител?

Цената на един килограм български черен хайвер е над 1650 евро. Въпреки това, отговорът е „да“, тъй като се предлага и в по-малки опаковки, предназначени за дегустация. Цена от 96 лева за 30 грама се смята за достъпна за всеки, който желае да опита. Хайверът е деликатес и един от най-здравословните продукти за консумация, допълни председателят на Асоциацията на търговците на черен хайвер в България.

Емил Арабаджиев, родом от Тутракан, сподели и личен опит – когато е бил на десет години, в Дунава са обитавали 7 вида есетрови риби. Затова иска да вижда реката отново запълнена с риба. По неговите думи есетровите риби са най-застрашеният вид на земята, поради прекомерно потребление и контрабанда.

Как да консумираме черен хайвер? От асоциацията съветват за златиста покривка, количество хайвер, което да ни радва и можем да си позволим, и да го споделим с приятели, за да направим един летен ден по-аристократичен и вълнуващ.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук