Българският шафран е в топ 3 по качество в света, каза пред БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизовдителите в България

Шафранът, произвеждан в България, е сред най-добрите в света. Това е резултат от проведени лабораторни анализи в страната и в чужбина. Антонио Бонев, председател на Сдружението на шафранопроизводителите, сподели информацията в интервю за БТА. Той обсъди качествата на шафрана по време на U.L.I.C.A. – Street Fest в Стара Загора, който продължава днес.

Според Бонев, в момента в Сдружението членуват 48 производители от различни райони на страната. Той обясни, че за получаването на 1 грам сух шафран са необходими около 190 цвята. От това количество се приготвят около 190 чая, като лечебните свойства на шафрана са известни от древността. „Изследвания разкриват над 150 активни компонента, които осигуряват ползите за здравето. Шафрановият минзухар се адаптира отлично към българските климатични условия и плодородните ни почви“, допълни председателят на Сдружението.

Той подчерта, че отглеждането на шафран е относително лесно, но е важно производителите да се замислят колко земя могат да обработват. „Сезонът на цъфтеж започва през октомври и ноември. Цветовете се берат в рамките на около 40 дни, а нашето Сдружение предлага съвети и консултации на всеки производител“, добави Антонио Бонев.

Според него, интересът към продуктите с шафран нараства в страната. Шеф-готвачите особено ценят неговите качества, а потребителската култура се разширява, тъй като шафрановите изделия предлагат здраве и красота. „Искаме да популяризираме шафрана сред българите, защото е ценен не само като подправка, но и като билка. Надяваме се хората да му обърнат внимание“, каза председателят.

На специален щанд по време на U.L.I.C.A. – Street Fest в Стара Загора, той привлече значителен интерес и представи различни продукти с добавен и чист шафран, включително козметика, био ябълков оцет, дегустационно вино и кашкавал.

Антонио Бонев уточни, че Сдружението на шафранопроизводителите в България работи в партньорство с различни институции, включително Министерството на земеделието и храните (МЗХ), но има нужда от регулиране на производството на растението. „Срещаме затруднения да включим шафрана в Таблицата за изчисление на икономическите размери на земеделските стопанства по Стандартен производствен обем (СПО) на Националната служба за съвети в земеделието и планираме среща с МЗХ в края на ноември, за да обсъдим важни въпроси и да се утвърдим на пазара на различни култури. Имаме подкрепа от множество земеделски организации, но очакваме помощ и от страна на правителството“, завърши Бонев пред БТА.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук