Винарната Vino`s в Смолян започва производството на втора реколта вино и разширява дейността си, след като първата реколта беше продадена бързо поради голямото търсене. Избата се фокусира върху натурални вина, които са особено популярни в региона, посочи Стоян Чавдаров, собственик на бутиковата изба.
Тази есен в избата се произвеждат сортовете Сира, Каберне Совиньон, Мерло и Мавруд. Гроздето е от масиви в Пловдив и Ивайловград, а ферментацията и целият производствен процес се извършват в Смолян. Според производителя, тазгодишната реколта има висока захарност, което повишава качеството на вината.
Миналата година бяха произведени около 3 тона вино, а за новата реколта плановете са за 5,5 тона. В момента избата се фокусира върху червените вина. Клиентите включват както ресторанти, така и индивидуални потребители от района.
Производителите твърдят, че климатът в Родопите благоприятства отлежаването на вината, като надморската височина и условията в областта подобряват качествата на напитките.
Продукцията е получила признание и извън страната. На изложение в гръцкия град Драма, Смолянската Сира завоюва пето място, докато узото, произведено от избата, зае второ място.
Винарят опровергава скептицизма на тези, които не вярват, че в Смолян и региона може да се произвежда вино. Според Чавдаров, с настоящите климатични промени, в бъдеще в Смолян може да се отглежда качествено грозде.
Изба Vino`s е създадена по българо-гръцки проект в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ. Тя е изградена като комплекс със зали за дегустация. Архитектурата и интериорът са в съвременно шато, а местоположението на избата на един от хълмовете предлага живописна гледка към Смолян. По проекта е осигурено модерно оборудване за технологичния процес. Предвижда се доставка на гръцки бели вина.
БТА ще представи в поредицата „Следвай стъпките на новото БГ ВИНО“ десетки винопроизводители в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, която ще се проведе в Пловдив. Организатор на събитието е Министерството на туризма в сътрудничество със Световната организация по туризъм на ООН (UN Tourism).




