Бял Мавруд - рядък сорт, роден за правене на вино

Маврудът е един от най-старите български винени сортове, който се радва на високото признание на производителите и ценителите, обгърнат в мистерии и истории. Но всъщност е факт, че Бял Мавруд съществува и е също така изключително подходящ за винопроизводство, съобщи в интервю за БТА технологът Николай Колев от винопроизводствения проект „Дюс Уайнъри“, работещ основно в района на Пловдив.

Процесът на възстановяване на Белия Мавруд не е лесен, тъй като сортът е почти загубен. Според Николай Колев, в началото на 2000-те години е проведено изследване на сорта, заедно с Розовия Мавруд, от Аграрния университет в Пловдив, продължило около три години. Целта е била да се намери сорт, който да може да се конкурира с Шардоне и Совиньон Блан. Изводът от проучването обаче е, че Белият Мавруд не е подходящ за тази конкуренция и е предвиден за производството на масови вина. Въпреки това Колев и партньорът му Лало Гешев от „Дюс Уайнъри“ решават да открият и възстановят сорта.

„Това наистина ни запали. Проучихме внимателно данните от изследванията – били са анализирани до 50 литра от сорта в години с трудни условия, когато гроздето не е имало възможност да натрупа необходимото количество захари и е било брано твърде рано, което е повлияло на крайния продукт. Решихме да го открием отново и да оставим пазара да прецени, защото най-доброто вино е това, което е продадено“, каза Колев.

В продължение на около две години, двамата партньори не успяват да открият достатъчно чисти лози от Бял Мавруд на едно място за реализиране на идеята си за винопроизводство.

„Започнахме с 10 маркирани растения от един човек – това е крайно недостатъчно, а на друго място намерихме около 20 от сорта. Накрая успяхме да открием малък масив от 5 декара, който в момента отглеждаме съвместно със собственика. В него имаше около 240 растения, което ни вдъхнови да получим по-голямо количество вино и да използваме подходящи технологии в производството. Така започна всичко. След първата година видяхме, че сортът привлича интереса на хората, които опитаха виното и това продължава вече 5-6 години“, сподели той.

Според него новата реколта за 2024 г. ще бъде на пазара този месец, тъй като има търсене и интерес, въпреки доминиращото присъствие на червените вина.

„Не ни обезсърчи, че това е сорт, който изразява нашата идентичност, както като българи, така и като територия. Г-н Кондарев е официално признат за създателя на сорта; семена от Червен Мавруд са преминали химичен процес, който довел до стабилна мутация на Белия Мавруд, без да възвърнат пигментацията обратно в зърната. Има предположения, че сортът е претърпял и естествени мутации в лозя с Червен Мавруд, което се потвърждава от определени растения, при които се наблюдава лека пигментация от антоциани, насочваща към родителя“, поясни технологът.

Той даде пример за подобна мутация със сорта Совиньон Гри, който е открит в лозя на Совиньон Блан.

Белият Мавруд се среща само в България и изисква над 4200 часа слънчево греене, за да покажe характеристиките си, нуждае се от изключително топли и слънчеви условия, подобно на предходните години 2024 и 2023. „Много слънце му помогна да узрее много по-рано от предходните 3-4 години“, сподели Николай Колев. Той добави, че през тази година гроздето е брано в самия край на октомври, почти в началото на ноември, докато миналата година процесът е приключил 25 дни по-рано.

„Но това беше дар от природата, при оптимални технологични условия. Всъщност, когато в България гроздоберът приключи, ние все още брахме Белия Мавруд“, обясни той.

Лозето се намира в Пловдивска област и вече е засадено второ в същия масив. Проектът е лимитиран до около 1000 бутилки годишно.

Оказва се, че Белият Мавруд не е капризен сорт и е сравнително устойчив на болести.

„Той се справя отлично като винен сорт. Според нас, е трябвало да бъде открит по-рано, но е останал в сянката на Мавруда и на други български бели сортове“, коментира Колев.

Какви са качествата на виното от Бял Мавруд?

По думите му, това е изключително интересен сорт с оглед на вкусовите му качества, аромати и потенциал за развитие на виното. В него се усещат аромати на бели цветя, окосена трева и плодово-прасковени нотки, които са трайни. Виното е добре балансирано, приятно на вкус и без дразнещи киселини. Това е сорт, който радва потребителите, посочи технологът.

Според него, съществува спешна необходимост от опазване на целия гроздов фенотип в България, тъй като това е несравнимо богатство, което е част от нашата история и земя от хилядолетия.

Николай Колев има 30 години опит в винопроизводството, а неговият партньор – почти толкова.

„Винарството ни радва и всеки ден се наслаждаваме на успехите. Пътят е изпълнен с предизвикателства, за да достигнеш до успеха, особено когато представяш непознат продукт сред многобройните известни сортове, и никога не бива да губиш вдъхновението си“, каза той.

Розовият Мавруд вероятно ще бъде следващата стъпка в развитието на сортовата структура на „Дюс Уайнъри“, включително с оглед на неговото опазване. За да не изгубят фокуса в работата си, Николай Колев и Лало Гешев се концентрират върху белия сорт, но очакват, че процесът на създаване на вино от розовия ще отнеме няколко години усилено усилие.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук