Искатели на нови възможности, чешките предприемачи Петър Белец и Владислав Винтер основават модерна винарска къща в района на Харманли, наречена „Росалеа“ (Rosalea), и развиват местните винопроизводствени традиции.
Те пристигат в България през 2011 г. с намерението да стартират IT бизнес, но като любители на виното и впечатлени от тероара в района на Сакар, през 2016 г. решават да закупят земя в близост до харманлийското село Шишманово, където започват да отглеждат лозя. В момента лозовият масив обхваща 11 хектара, сподели за БТА енологът на избата Екатерина Гаргова.
Името на винарната „Росалеа“ е вдъхновено от римския празник на розите и теменужките, предложено от съпругата на Петър, Сузане. Винарната се намира в град Харманли и предлага вина, произведени от сортове като Шардоне, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Рубин и Мавруд. През 2022 г. са засадени и нови местни сортове: Димят, Червен мискет и Памид. Включен е и Поморийски бисер, устойчив български сорт, създаден от кръстоска между Червен мискет и Ризлинг. Според Екатерина, работата с този сорт е ново предизвикателство, тъй като за първи път ще се изправи пред него, въпреки дългогодишния си опит в сектора.
Екатерина Гаргова е енолог на винарната от нейното основаване през 2020 г. и е натрупала опит, когато лозята в с. Шишманово започват да дават плод. Първото вино, което произвежда, е Rosalea розе, реколта 2021. Тя подчертава, че уникалността на вината им се дължи на тероара, но и на човешкия фактор. „В Харманли съществуват винопроизводствени традиции и районът е изключително благоприятен. Почвеното разнообразие е голямо, а средиземноморският климат и топлите дни правят гроздето изключително ароматно и вкусно,“ добави енологът.
Винарната „Росалеа“ акцентира на традиционния подход в производството. Енологът отбелязва, че в бранша се запазват много традиции. Това лято в избата беше направена модернизация по Европейски проект, като старата преса беше заменена с нова, а температурата на съдовете вече се контролира автоматично. „Въпреки иновациите, трудът в винопроизводството остава ръчен и изисква лично отношение от екипа, който обединява различни специалисти,“ допълни Екатерина Гаргова.
Винарната всяка година увеличава производството, заемайки се с подготовката за пълното плододаване на лозята. Екатерина сподели, че няма любим период от винопроизводствения цикъл, тъй като всеки етап носи свои предизвикателства. Най-емоционалният момент за нея е началото на кампанията през есента, когато гроздето се приема и ферментацията започва, а ароматът се освобождава. „Този сезон е изключително динамичен и точно това прави работата ми вълнуваща,“ добави тя.
Изба „Росалеа“ разполага с две основни серии вина. Търговският представител Мария Ходжева обясни, че базовата линия предлага леки, ежедневни вина без отлежаване в дъб, докато „Writer’s wine“ включва сортови вина, отлежали в висококачествени бъчви. Общото количество произведени бутилки през 2024 г. е 18 000.
По думите на Ходжева, виното е социален продукт и е важно в кои обстоятелства се консумира. „Виното се развива в чашата, променя характера си и с хубава храна.“
Изба „Росалеа“ е част от местното сдружение на винопроизводителите Wines of Sakar и през декември ще бъде домакин на сезонен празник на виното, организиран от сдружението.
БТА ще представи в проекта „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ множество винопродизводители в България преди деветото издание на Глобалната конференция по винен туризъм, която ще се проведе в Пловдив. Организатор на събитието е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН.




