Фестивалът, посветен на турлашката кухня, се състоя в белоградчишкото село Салаш. Участие взеха представители на българската и сръбската турлашка общност, които показаха традиционни ястия и ръчно произведени занаяти. Повечето сръбски участници идват от селата в общините Зайчар и Княжевац.
Кметът на село Салаш, Георги Никитов, сподели, че един от основните организатори от сръбската страна е Деян Кръстич, който работи в Народния музей в Зайчар и е добър приятел на селото.
Тази година, жури, състоящо се от трима българи и сръбци, определи като най-впечатляваща представената кухня от село Стакевци.
Даниела Иванова, секретар и библиотекар в Народно читалище „Развитие-1896“ в Салаш, отбеляза, че фестивалът се провежда за втори път и обикновено следва сръбския празник на пържените ястия „Пърженияда“ в близкото село Ошляне. Още информация даде Живоин Йованович, представител на селото, който демонстрира различни видове турлашки пържени ястия и спомена, че в празника в Ошляне участвали групи от десет български села.
Най-разпознаваемото турлашко ястие е „бел муж“, приготвяно от меко несолено сирене, което се бърка на слаб огън по специален начин, докато се разтопи сиренето. Това поясни секретарят на читалището в Салаш. Ястието беше приготвяно на място от Емил Цанков, който разказа на фестивалните гости легендата за „бел муж“ и ги покани да посетят слънчева Праужда.
Относно салатата с зелеви листа, пълнена с перца от праз лук, домати и чушки, овкусена единствено със сол, и месната „попска яхния“, съставена от лук, зеленчуци и цели главички чесън, както и домашната баница с млечен крем, разказа Даниела Иванова пред БТА. Душичината или дивата мащерка е най-характерната подправка за района, добави тя. С дива мащерка се подправят ястията с боб и агнешко месо. „Косачко кисело“ с зелени домати от село Средогрив също впечатли журито и гостите на Фестивала на турлашката кухня.
Сред занаятчиите, които присъстваха, бе Иван Стефанович от семеен бизнес „Работилница Стефанович“ в село Васил, община Княжевац. Той сподели, че вече 38 години изработва ръчно дърворезба за Сръбската православна църква и манастири. Ясмина Илич, също от община Зайчар, участва с ръчно изработени декорации от естествени материали.
На 11 октомври в село Салаш ще се проведе Фестивалът на трънката.




