Френското синьо сирене "Рокфор" празнува 100 години наименование за произход с надежда да съживи продажбите

Сиренето „Рокфор“ (Roquefort), което е символ на френската кухня, отбелязва 100-годишнината от получаването на наименованието си за произход. Тази юбилярна дата е момент, на който това известно овче сирене се надява да възобнови спадащите си продажби, съобщава Франс прес.

На 26 юли 1925 г. е приет закон, който гарантира наименованието на сиренето „Рокфор“ – първият в света продукт с такова правно признание, и юбилейят ще бъде отбелязан с конференция в Националното събрание, където ще присъстват готвачи, историци и депутати, водени от кулинарния журналист Франсоа-Режи Годри, който е патрон на събитието.

Наименованието може да е с вековна история, но сиренето „Рокфор“ е много по-древно, както посочва историчката Силви Вабр, която отговаря за научната част на конференцията.

Тя отбелязва, че „Рокфор“ може да бъде проследено до XI век, нареждайки го сред патриарсите на френските сирена покрай „Бри“ (Brie), „Грюер“ (Gruyere) и сирената от Оверн (Централна Франция).

Силви Вабр подчертава, че „Рокфор“ е сирене с висока репутация, която е неразривно свързана с френската гастрономия. „Тази изключителна известност е неговата основна характеристика: всички познават името му, дори ако никога не са го опитвали и не знаят как да го разпознаят“.

Исторически „Рокфор“ произлиза от общината Рокфор сюр Сулзон в югозападна Франция, където се намират подземията за зреене на седемте компании, произвеждащи това сирене.

Себастиен Виниет, генерален секретар на асоциацията на производителите на „Рокфор“, обяснява, че сиренето е уникално, защото се произвежда в този специфичен регион, от млякото на овце от местната порода Лакон, които се хранят с тревата на Рокфор. Плесенната формула също произхожда от тези изби, което допринася за уникалността на продукта, който трябва да се защитава.

Под наблюдението на Ив Комб, собственик и специалист по производството на сирене, на дъбовите рафтове са разположени множество пити „Рокфор“.

Тук в кухините на сиренето се развива пеницилиум рокфорти – микроскопична гъба с синьо-зелен цвят, която попада в благодаря свежия и влажен въздух в скалните пукнатини на Рокфор.

През 2023 г. от избите на селото се произвеждат 14 336 тона сирене „Рокфор“, придавайки му третото място по обем сред защитените наименования за произход във Франция, след „Комте“ и „Реблошон“, и осигуряваща над 5000 работни места.

Въпреки това, индустриалната обстановка в последните години е предизвикателна, отбелязва Жан-Франсоа Рикар, собственик на „Рокфор Верниер“ с 50 служители и 1000 тона годишно.

Той споделя за „структурен спад в потребителското търсене“, който започна с около 1% годишно, а от 2021 г. достига дори 3 до 4%.

Членовете на индустрията приписват тази тенденция на промените в навиците на френските потребители, като намаляване на бюджета за храна и изчезване на традицията за сиренен плата.

Себастиен Виниет подчертава, че основното предизвикателство пред бранша е да промени нагласите на новите потребителски поколения.

Затова, стогодишнината е важен момент за комуникация и е средство за повишаване на интереса към продукта, коментира Ан-Джулия Гут, маркетингов директор на „Лакталис е Тероар“, управляваща „Сосиете Рокфор“, лидер на пазара с 51,2% дял и 7200 тона продукция на годишна база.

Износът, който представлява 28% от пазарния дял, също е вариант за възстановяване, тъй като международните продажби показват постоянен ръст.

Въпреки това, ситуацията в исторически важния американски пазар предизвиква опасения, коментира Ан-Джулия Гут, споменавайки заплахата от увеличаване на митата по време на президенството на Тръмп.

Историята обаче може да послужи като полезна основа при планирането за бъдещето, отбелязва Силви Вабр, напомняйки, че законът от 1925 г. е създаден по време на тежка икономическа ситуация след Първата световна война.

Тя добавя, че „индустрията се обединява, за да контролира пазара“ през този период.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук