Горчивата цена на кафето

Рязкото увеличение на цените на кафето в началото на 2025 г. определено не радва любителите на напитката в световен мащаб. Кафето следва тенденцията на какаото, при което цените са стигнали до нови висоти през последните три години заради лошата реколта в основните производствени региони, особено в Западна Африка.

Световните пазари отбелязват най-продължителното нарастване на цените на кафето от 1980 г. насам, пише Блумбърг. Фючърсите за сорта Арабика, търгувани на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк, достигат рекордните 4 долара за либра (около 453,59 грама), което е около 9 долара за килограм и е над два пъти по-високо в сравнение с предходната година. Според експертите, цена от 5 долара за либра все още прави кафето достъпно, но след това цената му скача до статус на луксозен продукт.

Определяща причина за временното увеличаване на цените на кафето, подобно на какаото, е климатичната криза. Изключителните метеорологични условия са довели до вреди на реколтата. Бразилия, най-големият производител на кафе в света от 150 години, не прави изключение, съобщава германският седмичник „Цайт“. Страната отглежда кафе на 2 милиона хектара, произвеждайки средно 3,3 милиона тона кафеени зърна годишно, две трети от които се изнасят. Въпреки това, близо 300 000 бразилски фермери са изпитали значителен спад в добивите, дължащ се на необичайни климатични условия като горещини и суша.

През 2024 г. в ключови райони за отглеждане на кафе е регистрирано най-ниското количество валежи от четиридесет години. Мигел Ертал, собственик на важна плантация в Рио де Жанейро, сподели пред „Цайт“, че вместо обичайните 23 000 чували кафе с по 60 килограма, през 2024 г. компанията му е произвела едва 3000 – спад от 88%. Цената на чувал за кратко се увеличила от 600 реала (около 95 евро) до 2000 реала (310 евро).

Бразилия произвежда 35% от световното кафе, но не е единственият нарушен производител. Виетнам, вторият по големина производител, също страда от недостатъчни валежи и не предвижда оптимистично бъдеще: асоциациите предвиждат, че до 2050 г. производството може да спадне наполовина, а до 2040 г. светът може да изпита недостиг от 35 милиона чували Робуста.

Третият най-голям производител, Колумбия, също е застрашен, не само заради климатичните промени, но и заради заканите от САЩ за търговска война, наложени от Доналд Тръмп, след като правителството в Богота отказа да приеме група имигранти. Сред продуктите, които могат да бъдат засегнати от мита, е и кафето: в момента колумбийското кафе представлява 20% от внесеното в САЩ.

Множество компании, осъзнавайки, че разходите за живот на много места са се повишили, започват да съхраняват запаси, за да избегнат покачването на цените в магазините и кафенета. В момента те продават кафето, сякаш цената му е около 2,5 долара за килограм. Според информация от Министерството на земеделието на САЩ, до 2026 г. запасите от кафени зърна могат да достигнат второто най-ниско ниво след 1960 г.

Скоро може да се окаже, че е невъзможно да се контролира увеличението на цените, особено ако климатичните условия не се подобрят или производителите не намерят начин да се адаптират. От поне четири години световното търсене (170 милиона чували по 60 килограма годишно) надвишава предлагането, което е между 15-20 милиона чували. С оглед на тази разлика, Блумбърг прогнозира, че не би било учудващо, ако цената на чаша кафе нарасне с 20-25% в следващите месеци.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук