Знаменитият готвач Гордън Рамзи е в епицентъра на новите серии на предаването „На ръба на ножа: в преследване на звезди „Мишлен“ (Knife Edge: Chasing Michelin Stars), което показва усилията на ресторантите да спечелят желаната кулинарна награда, съобщава Ройтерс.
Носителят на множество звезди ресторантьор и телевизионен водещ е изпълнителен продуцент на осемте епизода, които ще тръгнат по Apple TV+ в петък. В тях ще бъдат посетени заведения в САЩ, Великобритания, Италия, страните от Скандинавия и Мексико, които се стремят да получат или задържат своите звезди.
„Това е реална безсценарна версия на живота в света на гастрономията и на усилията, които се влагат заради почетната награда… Актьорите искат „Оскар“, футболистите – трофеи, а готвачите се стремят към звезди „Мишлен“, споделя Рамзи.
В епизодите водещият Джес Бърджес разговаря с шеф готвачи, докато правят менюта, готвят ястия и се опитват да впечатлят клиенти, които може да са тайни оценители на „Мишлен“. Съществуват и анонимни инспектори, които са озвучени от актьори.
„Ние задаваме въпроси и те отговарят. Всичко беше много дискретно, така че никой от екипа или другите хора не видя инспекторите на живо“, разкрива Бърджес. „Те просто оценяват ястието в чинията“, добавя той.
Първият „Мишлен“ справочник е пуснат от френския производител на гуми през 1900 г., а ресторантските оценки идват след 1920 година. Рамзи получава първата си „Мишлен“ звезда, когато заема поста главен готвач в лондонския ресторант Aubergine, а собственото му заведение „Гордън Рамзи“ има три звезди от 2021 г.
„Ставате звезда за една нощ и след това е необходимо да намерите начин да запазите тази популярност… Трябва да разберете важността на термини като „делегиране“, „обучение“, „създаване“ и най-вече – как да предадете щафетата“, казва Рамзи.
Когато му задават въпрос дали се притеснява, когато „Мишлен“ обявява нов справочник, Рамзи отвръща: „Да, ставам нервен… Никой не обича да губи… Често питат: „Какво ще направиш, ако загубиш звезда?“ Аз ще се боря и ще я спечеля отново“, добавя Рамзи.




