Горещината и засушаването се превръщат в риск за френските сирена

Устойчивото покачване на температурите и продължителните засушавания стават все по-сериозен проблем за френските сиренари, които се грижат за ценен културен ресурс. В региони с ниски планини, където се произвеждат много от традиционните сирена, растежът на тревите за млекодайните крави е значително намален, заради климатичните промени, по информация на френския бизнес вестник „Ле-з-еко“ (Les Echos). Както е известно, промените в менюто на кравите, произвеждащи млякото за сирената, не са лесни за осъществяване.

Френският орган за защита на географските указания (Appellation d’Origine Protégée) е постановил, че кравите трябва да получават определени количества прясна трева. Неспазването на това изискване води до влошаване на качеството и аромата на сиренето, както показва проучване на Националния изследователски институт по земеделие, храни и околна среда (INRAE).

В експериментите кравите са хранени с пасищна трева, сено, смеси от пасищна трева и царевичен силаж или само с царевичен силаж. Резултатите потвърдиха – колкото повече трева приемат кравите, толкова по-високо е съдържанието на омега-3 мастни киселини в млякото и сиренето, полезни за човешкото здраве.

Когато кравите се хранят с трева, сирената стават по-меки, по-жълти и по-ароматни в сравнение с тези, получени от крави, които ядат малко или никаква трева. В такива случаи сирената имат по-блед цвят и по-слаб вкус.

Икономическият успех на сирената като „Блю д’Аверн“ (Bleu d’Auvergne), „Кантал“ (Cantal) или „Салерс“ (Salers) е от голямо значение за Франция. Годишно се произвеждат около 250 000 тона от тези сирена с защита на произхода, а производството носи 2,4 милиарда евро приходи. Въпреки това, производството и броят на производителите намаляват, както съобщава „Ле-з-еко“, цитиран от ДПА. Според Юбер Дюбиен, председател на Националния съвет за наименования за произход на млечните продукти, производителите трябва да адаптират практиките си, за да осигурят бъдещето си.

По време на кризисната година 2022 г. някои производители временно решиха да получават сено от фермери от съседни региони, които не са били толкова засегнати от сушата. Други планират да обновят редовно трева на пасищата, за да подобрят храненето на кравите. Това, обаче, изисква значителни инвестиции, обяснява вестникът.

На експериментална ферма в Ардеш, разположена в Югоизточна Франция, се изпробва и отглеждането на по-устойчиви на суша растения като сорго, цикория и листа от живовляк, които биха могли да заместват пасищната трева без да влияят на вкусовите качества на сиренето.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук