Днес в Плевен се проведе първият кулинарен дуел между „Горна и Долна Митрополия“. Събитието е част от програмата на Коледното градче, разположено на площад „Възраждане“.
Кулинарите от двете населени места представиха своите традиционни ястия. От Горна Митрополия приготвиха супа с „свински ушета и крачета“ и словашки кюфтета, докато от Долна Митрополия предложиха рибена курбан чорба.
Според кмета на Горна Митрополия Атанаска Василева, разликата между словашката и българската кулинария е използването на розмарин в много рецепти, както и лют червен пипер и чесън. Тя подчерта, че през годините, вследствие на съвместното съжителство на словаци и българи, кулинарните традиции са се обогатили. Въпреки това и двете нации са запазили свои уникални ястия, като за словаците това са алушките, еролките и кюфтенцата.
Изключително сме развълнувани и горди, че бяхме поканени да участваме в това състезание, каза заместник-председателят на читалище „Просвета“ в Долна Митрополия Ваня Николова. Тя добави, че рибената чорба е символ на кулинарното изкуство в Долна Митрополия, приготвяна специално за храмовия празник на църквата „Свети Димитър“ в града.
Освен ястията, участниците подготвиха и базари с ръчно изработени сувенири, тестени изделия и сладкиши от двете места.
Тричленното жури, състоящо се от директора на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен Малинка Маринова, заместник-кмета Елина Димитрова и ръководителя на отдел „Етнография“ в Регионалния исторически музей в Плевен Миглена Николова, оцениха ястията. Участниците получиха тридесет кафемашини за читалищата си, където членовете се събират и съхраняват традициите.
Празничната атмосфера бе подсилена и от изпълненията на певците от Хора за македонски песни при читалище „Парашкев Цветков“, а публиката участва в няколко хора.
Кулинарният конкурс „Горна среща Долна Митрополия“ в Плевен е организиран от гражданската инициатива „Кулинарните фестивали на България“, МИГ „Долна Митрополия – Долни Дъбник“ и Община Плевен.
БТА напомня, че през месец май, около празника на Плевен, се проведе първият кулинарен фестивал „Вкусни плевенски гозби“. Той събра стотици любители на автентичната кухня от Плевенския регион и вкусната храна в централната част на града.